Forlaget Zoom har udgivet første bind i deres Bernard Prince samleudgave, som er planlagt til 4 bind. Dette bind dækker årene 1966-1968, og bind to (der allerede er udkommet) dækkede 1968-1970. Det nyeste album er et stort og flot værk på 176 sider, der indeholder de allerførste historier. Det starter vanen tro med et udmærket […]

Forlaget Zoom har udgivet første bind i deres Bernard Prince samleudgave, som er planlagt til 4 bind. Dette bind dækker årene 1966-1968, og bind to (der allerede er udkommet) dækkede 1968-1970.

Det nyeste album er et stort og flot værk på 176 sider, der indeholder de allerførste historier. Det starter vanen tro med et udmærket forord af Thierry Capezzone og følges af syv korte historier, hvor vi ser Bernard Prince som interpol agent. Vi hører bl.a. om hvordan han møder den senere dækmatros Djinn, der er en usædvanlig modig lille fyr. Historierne kan virke lidt gammeldags, men sjovt er det nu med det historiske, og især hvordan han går fra agent til sømand.

Herfra går det videre til de tre albums, General Satan, Torden over Coronado og Helvedessumpen. General Satan er en udmærket historie, hvor Prince og hans besætning bliver tvunget til at levere forsyninger til et fort, der er belejret af piraten Wang-Ho. Næste historie er Piraterne fra Lokonga, hvor Prince bliver narret ud i junglen for at redde indholdet fra et nedstyrtet fly. Ikke nogen fantastisk historie, og faktisk skulle den have været før General Satan, da vi hører om, hvordan Prince og Djinn møder styrmand Barney. En lidt underlig kronologisk fejl.

Torden over Coronado er nærmest en moderne western, hvor en kvægbaron tvinger de lokale til at sælge deres ejendomme billigt. En lidt for forudsigelig fortælling.

Helvedessumpen er samlingens bedste. Både Prince og Barney bliver anklaget for ting de ikke har gjort og ryger i fængsel. Planen er udtænkt af den tilbagevendte general Satan, der vil have hævn. En temmelig god og anderledes historie, hvor især den rædselsfulde tur gennem sumpen, er aldeles stemningsfuld.

På flere måder kunne jeg bedre lide disse første historier, end de efterfølgende i bind 2. De kan både virke som et godt gensyn, men ligeså meget kan de forhåbentligt sætte nye generationer i gang med at læse tegneserier, hvis børnene (eller børnebørnene) får adgang til dem. Hermann tegner her i starten af hans karriere stadig meget stift og livløst, især er personerne i starten nærmest ukendelige. Men hans illustrationer af omgivelserne er ind imellem fremragende og leder tankerne hen på Giraud. Som forordet også siger, så kommer der også senere flotte panoramabilleder og i Coronado dukker en scene op af et hus, der kunne være taget fra de senere Jeremiah albums.

På trods af diverse slåfejl og mystiske kronologiske beslutninger, så er Zooms samlebind et fornøjeligt og prisværdigt indslag. Som sagt kan nogle af historierne godt virke lidt barnlige og lette, men det har vi voksne nu også brug for engang i mellem!

Lån bogen på bibliotek.dk