En god lektør og 5 hjerter i Politiken var ikke nok til at få bogen kørt hjem økonomisk for det lille forlag Calibat. Debatten om de nye tider med biblioteksindkøbet har kørt på forlægger Emil Blichfeldts Facebook-side siden onsdag.
85 solgte bøger til bibliotekerne. Ikke solgt til 85 biblioteker, men 85 bøger i alt på landsplan. Forfatteren er etableret, forlaget af kendt for sine gennemarbejdede og gode titler, og bogen er flot gennemillustreret. Alligevel er det ikke lykkedes Emil Blichfeldt at få kørt bogen ’Kværnen’ af Martin Schjönning hjem økonomisk. På hans Facebook-side har flere forfattere, bibliotekarer og forlagsfolk kommenteret på den problematik, de også selv er vidne til i branchen – at udbuddet vokser, og markedet bliver mindre.
”Ud over materialekontoernes skrumpen på de enkelte biblioteker er der lukket 500 skoler med skolebiblioteker indenfor en meget kort årrække, og de to ting er til sammen en giga-katastrofe for børnebogen. De små forlag eksisterer lige nu kun pga. passion, og jeg har hørt flere af de store forlag sige: “Det er slut med billedbøger. Det er ren tilsætning. Vi tør heller ikke rigtig udgive serier, for bibliotekerne køber kun bind 1, og så deles seks afdelinger om et eksemplar af de resterende bind.”” skriver forfatter Mette Finderup i tråden.
For de små forlag er det ofte biblioteksindkøbet, der finansierer udgivelsen, men at se bibliotekerne som en kunde er gammeldags og må ikke være det, en udgivelse er bundet op på, udtaler bibliotekar Jan M. Johansen.
”Det er måske lidt problematisk, hvis ens forretningsmodel er afhængig af bibliotekernes indkøb. Vi skulle nok nærmere arbejde på at skabe læselyst og interesse for bøger. Så kunne man håbe, der kom et øget salg til private,” bidrager han med i debatten og uddyber senere: ”Dog tror jeg, vi må se i øjnene, at bibliotekerne fremover bliver mere formidling og mindre samling, så rollen som ’kunde’ kun bliver mindre. Derfor kunne det være fedt, hvis vi over en bred kam kunne hjælpe hinanden med at opdyrke et (større) marked.”
Hans udtalelse i tråden belyser et problem og en længsel ved flere af deltagerne, nemlig den, at det dalende indkøb og de manglede køb i privaten og i boghandlen må stoppes og tages fat om. Men hvem skal man gå til? Hvad kan gøres? Selv peger Jan M. Johansen på, at bogen skal tænkes afsat til andet end bibliotekerne, og at disse platforme skal tænkes tværmedialt. Dette er forlægger Emil Blichfeldt også enig i.
”Jeg er helt enig i, at bøger skal sælges på så mange platforme som muligt, og vi smider også mange kræfter efter dette og taler med en lang række store og små forlag om strategier. Udfordringerne er helt basalt, at vi har et større udbud end efterspørgsel. Uden salget til biblioteker som en del af markedet, vil mange forlag lukke. Dygtige forfattere og illustratorer vil gå på røven, og kun de mest populære vil overleve kommercielt. Alle ildsjæle vil brænde videre, men det bliver som hobby i stedet for job. Det sker allerede i stort omfang. Og ja, jeg har snakket med rigtig mange om dette,” forklarer han.
Et indspark i debatten fra Michael Næsted Nielsen lyder på, at man som forlag skal kunne bære, at en enkelt titel ikke sælger, og at man konstant skal tænke i markedsføring. Men her slår Emil Blichfeldt ned på, at det ikke så meget er udvalget af titler, der bærer hinanden, der er humlen i debatten, men netop det dalende bibliotekssalg i det hele taget.
”Calibat udgiver ca. 20 titler pr. år, og vi kan godt klare, at et par titler ikke sælger så godt, det er ingen katastrofe. Det, der er en katastrofe, er det, alle andre i tråden nævner. Nemlig at biblioteksindkøbet er styrtdykket inden for de sidste år. Det er et problem for alle forlag. Store som små. Hvad der sker for ’Kværnen’ er ikke et isoleret problem, men et symptom på, hvad der samlet sker i branchen,” forklarer han.
Emil Blichfeldt har allerede forsøgt med markedsføring og salgsagent, men ingen af delene har vist sig rentabel. 10 bøger er blevet solgt til boghandlerne, og ellers er salget gået gennem forfatterens eget private netværk, hvor de heldigvis har været gode til at støtte. Andre horrorforfattere har også givet deres besyv med i debatten, og forlægger og forfatter ved 2 Feet Entertainment, Steen Langstrup, erklærer sig enig i problematikken.
”Jeg ser ikke rigtig noget i denne tråd, som ikke klinger sandt i mine ører. Samtidig kommer jeg til at føle mig som et skarn eller et fortidslevn. Dels fordi jeg husker engang, hvor en voksenhorrorroman kunne sælge i nærheden af tusinde eksemplarer til bibliotekerne, dels fordi de salgstal, jeg bliver deprimeret over i dag, stadig ligger en smule over, hvad der nævnes her i tråden. I dag er papirudgaverne for mig noget, jeg udgiver af kærlighed, mens omsætningen i højere grad kommer fra digitale udgivelser, copydan og stadig også biblioteksafgift – som så er faldende, for trods mange nye udgivelser så kasserer bibliotekerne altså flere bøger, end de køber nye, og det kan sådan en som mig mærke netop på biblioteksafgiften. At biblioteksafgiften rammes er ekstra hårdt, fordi den for mange forfattere er det tætteste, man kommer en pensionsopsparing. Når den udvandes, ender vi med mange gamle, fattige forfattere.”
Debatten er stadig aktiv, og du kan give dit besyv med via linket her:
https://www.facebook.com/emil.blichfeldt?fref=ts