To lejemordere stjæler en forseglet køletaske fra et par gangstere på en restaurant. De er hyret af mafiabossen Latour, og indholdet af kassen er en euforiserende plante, der skulle være kraftigere end alle andre narkotiske stoffer. Så den køletaske er mange penge værd. Men de to lejemordere, et gigantisk brød af en mand og en […]

To lejemordere stjæler en forseglet køletaske fra et par gangstere på en restaurant. De er hyret af mafiabossen Latour, og indholdet af kassen er en euforiserende plante, der skulle være kraftigere end alle andre narkotiske stoffer. Så den køletaske er mange penge værd. Men de to lejemordere, et gigantisk brød af en mand og en lille, ilter, skydegal nipsting af en asiatisk kvinde, myrder den konkurrerende gangsterbande under tyveriet og får derfor politiet og andre ganstergruppereringer på nakken. Det er krimi noir, skrevet og tegnet af danske Palle Schmidt, og både grafisk stil og plot er han sluppet solidt fra. Stilen er Schmidts egen, der læner sig op ad både Mignola og – i mere udtalt grad, Ed Brubakers Fatale. Handlingen er slagkraftig, med flot koreograferede voldssekvenser, der gør det langt bedre end tilsvarende bud på det store lærred. Det er bedre end genrens andre tegnede klassikere – endda langt bedre, end eksempelvis Frank Millers anmelderroste Sin City, som den i sit udgangspunkt minder meget om, men skal man lave en mere ‘retfærdig’ analogi, er Tarantino et bedre bud. Palle Schmidt tager det bedste fra genren og når han lader sig inspirere af Tarantino, undgår han dog dennes overdrevent lange dialoger. Og det er en stor styrke, Schmidt forstår at fokusere på det essentielle skære ind til benet, både Tarantino og Miller burde stå i lære ved danskeren. Sjovt nok virker tegneserien mere realistisk, end en actionfilm hvor der benyttes computeranimation for at bøffe figurgalleriets skyde- og kampevner op.

Schmidt overgår sig selv, for her er mere smæk for skillingen og et mere strømlinet plot end i Schmidts egen ‘Stiletto’. Konkubinen her er et æggende og forførende alternativ.

Lån tegneserien på biblioteket