Læser man bøger i en kristen kulturnation? Og hvad siger norsk kulturpolitik om danske politikere? En valgleder.

I Norge bliver boguniverset prioriteret. Som bekendt er Norge æresgæst ved bogmessen i Frankfurt – Europas største – i efteråret. Frankfurt-projektet er støttet af: Kulturdepartementet, Utenriksdepartementet og Næringsdepartementet.

Udenrigsministeriet? Litteratur er udenrigspolitisk soft power. Civiliserede nationer kaster ikke med bomber (hard power), i hvert fald ikke alt for ofte.

I Danmark prioriteres litteraturen ikke specielt højt – måske er man ligeglad med den?

Noget i denne retning argumenterede vi, da vi for en måneds tid siden interviewede kulturminister Mette Bock. Da Kulturministeriet med hende som øverste chef promoverede dansk kultur ved et fremstød i USA, var dansk kultur bredt repræsenteret – blot ikke litteratur.

Spredehaglene når ud over Mette Bock. I øvrigt er det lige meget, om vi taler uden- eller indenrigspolitik: Politikernes interesse for litteratur er god til at lege gemme. 

BogMarkedet forsøgte i maj at få en enquete op at køre, hvor kulturordførerne fra de politiske partier i Folketinget skulle byde ind med deres visioner for fremtiden for dansk litteratur. Du er lovligt undskyldt, hvis du ikke har set meget til den planlagte serie.

Under halvdelen af kulturordførerne svarede, til trods for at vi sendte en lille håndfuld remindere. Men tak til dem, der trods alt gav deres besyv.

Heller ikke i aviserne eller i tv for den sags skyld har kulturordførerne gjort større væsen af sig – er litteratur virkelig ikke værd at snakke om? Selv når man er kulturordfører for et demokratisk parti? Er det en dansk naturlov, at det er sådan?

Er danske politikeres kulturelle aftryk i en globaliseret verden søvngængeragtigt at henvise til, at Danmark er en kristen kulturnation – selv om ingen vist ved, hvad det betyder?

Godt valg!

   

Foto: iStock/Getty Images.