Andrew Taylors Lydmouth-serie er langsommeligt stemningsfuld som ældre engelske tv-krimier. Indenfor i de hyggelige, let utætte huse er der altid ild i pejsen, man drikker en rar kop af te, sladrer småperfidt om naboerne og drister sig forsigtigt udenfor de få øjeblikke i løbet af dagen, hvor det er opholdsvejr. Sceneriet er den idylliske lilleby […]
The post Blottet for bødlen af Andrew Taylor first appeared on Bogrummet.

Andrew Taylors Lydmouth-serie er langsommeligt stemningsfuld som ældre engelske tv-krimier.

Indenfor i de hyggelige, let utætte huse er der altid ild i pejsen, man drikker en rar kop af te, sladrer småperfidt om naboerne og drister sig forsigtigt udenfor de få øjeblikke i løbet af dagen, hvor det er opholdsvejr.

Sceneriet er den idylliske lilleby Lydmouth. Året er 1956. Hovedpersonen er den venlige og tænksomme kommissær Richard Thornhill, gift med foretagsomme Edith og far til tre dejlige unger.

“Blottet for bødlen” er jo en farligt uhyggelig titel, men bare rolig, det er så som så med blod og spænding. I starten handler det mest om, at der er forsvundet en pung med fem shilling på den lokale danseskole – og vi ved oven i købet, hvem misdæderen er. Samme dystre person kan også have neglet en lommelygte, uha.

Handlingen klipper tilbage til Palæstina i tiden lige efter Anden Verdenskrig, hvor englænderne trak sig ud, og jøderne erobrede landet. Her foregik fordækte ting, og vores pæne helt, Richard Thornhill, dengang kaldet Ricky, var ufrivillig deltager i dem.

I Lydmouth opsøges Thornhill nu af sin overordnede fra dengang i Palæstina, Jock, som ikke er helt fin i kanten. Han prøver at presse Richard til at blive medskyldig i den ultimative forbrydelse – for at dække over begivenhederne fra dengang.

En mand må lade livet. Han kaldte sig mr. Smith, men mon ikke det er et dæknavn?

Stakkels Thornhill er en skygge af sig selv her i “Blottet for bødlen”. Men så er det jo heldigt, at hans ældste datter Elizabeth og hendes veninde Gwen, to fjottede tøsebørn, beslutter sig for at lege detektiver – og rent faktisk falder over det ene værdifulde spor efter det andet.

Ærlig talt bliver plottet for tuttenuttet og udramatisk. Spændingen indfinder sig aldrig; selv gamle Agatha Christie skrev mere inciterende krimier. Hun ville i det mindste ikke have brugt halvdelen af pladsen på et bal og en oversvømmet dansesal.

Men som sagt: Er du til de rolige, ublodige engelske tv-krimier af den gamle skole, vil du sikkert skutte dig af hygge over “Blottet for bødlen.” Den stjæler i hvert fald ikke din nattesøvn.

Lån bogen på biblioteket

 

The post Blottet for bødlen af Andrew Taylor first appeared on Bogrummet.