Der findes næppe noget smukkere end den nordiske flora – forunderlig, mangfoldig og rigt varieret i både form og farver. “Nordens flora” er et mageløst monumentalt opslagsværk, der beskriver denne vidunderlige flora i både ord …

Der findes næppe noget smukkere end den nordiske flora – forunderlig, mangfoldig og rigt varieret i både form og farver. “Nordens flora” er et mageløst monumentalt opslagsværk, der beskriver denne vidunderlige flora i både ord og billeder. Storslået, inspirerende og fuldstændig fremragende.

Opbygningen er klar og overskuelig. Den indeholder først en fremstilling af nyere forskning indenfor botanikken, derefter en beskrivelse af arternes og planternes opbygning. Men selvsagt består størstedelen af værket af en flora, som er en ren guldgrube for natur- og blomsterelskere. Intet mindre en 3250 vilde planter og deres plantefamilier kortlægges i dette pragtværk af en bog.

Den enkelte side indeholder meget fine tegninger af de arter, der beskrives på siden. Samtidig er der et kort, der viser, hvor de enkelte planter forekommer. Illustrationerne er gengivelser af Bo Mossbergs meget æstetiske og vellignende akvareller. Jeg har selv testet dem ved at botanisere, og fundet blomster i i naturen, som jeg gerne ville vide mere om. Og sammenlignet dem med bogens tegninger – og de stemmer meget fint overens. Og beskrivelsen er grundig og informativ, og kan forstås af alle.

Samtidig vises der også en illustration af, hvilket miljø blomsten befinder sig – hvad enten det er vejkanter, søbredder eller skovbund. I modsætning til mange andre floraer, får de enkelte illustrationer i dette værk masser af plads, og kan brede sig på behørig og blomstrende vis. Det er en ren nydelse bare at bladre i bogen.

Navnet på planten står både på dansk, svensk og norsk, hvilket er en kæmpe fordel, når der er tale om nordens flora. Bogen indeholder endvidere et meget overskueligt register, hvor både panternes latinske og de danske navne er opført alfabetisk.

Bogen er på alle måder et storværk. Den er på små tusind sider, så det er altså ikke en man lige tager med i lommen. Men til gengæld er værket fuldstændig perfekt som opslagsværk, når man kommer hjem med sine indsamlede eller fotograferede planter.

Hvis du synes du allerede kender titlen, så er det ikke så mærkeligt. Bogen er nemlig en stærkt revideret og omarbejdet udgave af den tilsvarende bog fra 2003. En nødvendig revidering. Forfatterne skriver selv i forordet “der er virkelig sket meget siden vi omarbejdede floraen i 2003. For eksempel er der inkorporeret et nyt universelt organiseringssystem, APG III (Angiosperm Phylogeny Group III), der har opnået konsensus blandt verdens botanikere og som derfor har været nødvendigt at indføre.

Originalt er værket udgivet på svensk, og denne danske version er fremragende oversat og bearbejdet til dansk af Jon Feilberg.

Dette er simpelthen et værk som enhver botaniker og naturinteresseret må eje. Jeg er næsten forelsket.

Bo Mossberg (f. 1935) er en af de fremmeste blandt moderne botaniske illustratorer. Han har arbejdet med plante- og floraillustrationer hele sit liv.

Lennart Stenberg (f. 1946) er biolog og har arbejdet som kurator ved det nordiske herbarium på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Bo Mossberg og Lennart Stenberg: Nordens flora, 3. udgave, 1. oplag, 17 juni 2020. Oversat fra svensk til dansk af Jon Feilberg.