Tidligere journalist på BogMarkedet Jannik Lunn interviewer ofte på bogmesser. Vi interviewer om interviews.
Jannik Lunn brænder om nogen for bogen. Sammen med Kåre V. Poulsen, redaktør på DR Kultur, holder han foredrag om Årets Bøger på biblioteker landet over, ligesom han ofte interviewer bogaktuelle forfattere på danske bogmesser.
Netop bogmesserne er blandt de vigtigste arenaer til at sætte bøgernes forunderlige verden i centrum. Jannik Lunn fortæller om sit arbejde her.
Hvordan blev du involveret i opgaven som interviewer til bogmesser?
”Det skyldes nok, mine mange interviews i BogMarkedet, og jeg får stadig interviewopgaver både på Bogforum og på Krimimessen.”
Hvilket udbytte kan en forfatter få ud af at stille op til et interview?
”Forhåbentlig at der er nogen, der bliver interesseret i vedkommendes bog. Derfor skal spørgsmålene gerne være sådan, at man bliver nysgerrig og får lyst til at læse bogen.”
Har bogmesserne ændret sig over tid – er det sket en glidning i, hvad publikum er interesserede i?
”Det synes jeg umiddelbart ikke, men jeg har et par gange interviewet flere forfattere på én gang, når de har skrevet bøger, der kredser om samme emne. Det kan være en interessant opgave, og så er det vigtigt, at begge bliver draget ind i samtalen.”
Hvad skal en god interviewer kunne/gøre efter din mening?
”Frem for alt at være nysgerrig, og sørge for at det er ofret, der kommer i centrum og ikke intervieweren. Og så er det vigtigt, at den, der bliver interviewet, føler sig tryg. Det hænder, at der er forfattere, som gerne vil have spørgsmålene på forhånd. Men det siger jeg altid nej til. Jeg mener, at det vil ødelægge det spontane i selve interviewet.”
Hvad er din bedste oplevelse som interviewer?
”Jeg var engang ude i Skovshoved for at interviewe Frits Helmuth. Han sagde fra start, at vi gerne skulle klare det på en halv time, men det blev en så god samtale, at det varede over tre timer, og han viste mig en protokol, hvor han havde nedfældet alt, hvad han havde lavet i sin karriere – teaterstykker, film, radioteater osv. Det var alt sammen skrevet med en fyldepen, som han viste mig. Den havde han fået i 1944 af sin far, Osvald. Og da jeg sagde, at det var det år, jeg var født, udbrød han: Så er du jo kun en dreng! Det var et spændende interview, som både blev bragt i BogMarkedet, og i et julekatalog fra Bog&ide – godt nok i to forskellige udgaver.
En anden stor oplevelse var at interviewe manden med verdens bedste stemme: Thomas Winding. Det optog jeg heldigvis på bånd. Et andet offer, som jeg også optog på bånd, var Søren Gericke. Og det gjorde jeg, fordi han sprang så meget i det, han sagde, at jeg aldrig havde kunnet sammenfatte det bagefter, og så taler han jo megahurtigt.”
Er der bestemte forfattertyper, du helst vil interviewe på scenen?
”Jeg vil helst interviewe forfattere, der har skrevet en bog, jeg er begejstret for, og når det gælder biografier eller erindringer, så skal det helst være én, der virkelig har noget væsentligt på hjerte, og det gør absolut ikke noget, at det er én, som har humoristisk sans. Det er altid godt, hvis man kan få publikum til at le med.”
Le med kan man i vores påskeartikel, hvor BogMarkedet bringer en håndfuld sjove anekdoter fra Jannik Lunns bog ‘Undskyld, hvor er Ulysses? – Han er lige gået til frokost’ (Haase 2000).
Jannik Lunn interviewer Marlene Simoni og Erik Hauervig om deres aktuelle bog ‘Panseren og Tøsen’ (Skriveforlaget 2018). Foto: Christen Bonde.
Artiklen er lavet i samarbejde med Litteratur24.