Traditionen tro præsenterer danske forlag deres efterårs- og juleprogram hos os. Denne gang Arvids

Arvids har godt til alle, der holder af italienske krimier. Tvivlens alder, den 14. Montalbano-krimi, sætter ham, som titlen antyder, på prøve, ikke blot hvad opklaringen angår, men følelsesmæssigt.

Det var i maj udkommer i foråret 2022, og Antonio Manzini tager tråden op umiddelbart efter det mislykkede attentat mod Rocco i Uden for sæsonen.

Læserne tog godt imod Leonardo Palmisanos første bog på dansk, Alting kommer igen, og de kan glæde sig til selskabet med den syditalienske mafia sammen med gangsteren Mazzacani i bind to, Ingen dræber døden. Der bliver ikke lagt fingre imellem! Primo 2022.

Tahar Ben Jellouns Honning og Malurt handler om pædofili, en forbrydelse som får skæbnesvanger konsekvens for de berørte: pigen som vælger den ultimative løsning på det, der er overgået hende, og forældrene som isolerer sig fra hinanden på grund af sorg, skam og skyldfølelse.

Vold mod kvinder optager Alessandro Perissinotto. Det fremgår af hans Anna Pavesi-krimier og af de estiske krimier skrevet under pseudonymet Arno Saar. Det er også emnet i Menigheden, hvor Perissinotto tager os med tilbage til masseselvmordet i Jonestown i 1978, da 909 mennesker omkom, heraf mange børn. Elisabeths forældre dør, men det lykkes hende at slippe væk. Mange år senere som voksen modtager hun trusler fra en, som kender hende og stræber hende efter livet. Menigheden udkommer forår 2022.

I Hvad vinbjerget gemte beskæftiger han sig også om vold mod kvinder. Samtidig indser bogens hovedperson, hvor lidt han egentlig ved om det skete, om sin far og om sine nu voksne legekammeraters fædre.

I Roland Butis Grand National når Carlo til den samme erkendelse. Han er selv i midtlivskrise efter at hustruen er rejst og datteren flyttet hjemmefra. Situationen forværres, da moren flygter fra plejehjemmet og indlogerer sig på Grand National, et luksushotel hvor hun færdedes som ung og oplevede sin første kærlighed. Det går op for Carlo, hvor lidt han ved om mennesker, som står ham allernærmest. Grand National udkommer den 15. november.

I Borgeren Pellegrino, som udkommer primo 2022, møder vi den italienske kogebogsforfatter Pellegrino Artusi, som Marco Malvaldi introducerede for læserne i En muggen affære. Som forgængeren er Borgeren Pellegrino en herlig bog, morsom og fuld af interessant historisk og kulturhistorisk viden. En længe ventet fortsættelse til En muggen affære.

Begejstrede læsere af Johannes Cabal Nekromantikeren kan ånde lettet op: Den imødesete toer, Johannes Cabal Detektiven, er udkommet. Cabal dømmes til døden, men redder livet mod at vække en død til live. Efterfølgende flygter han som passager på et aeroskib. Som titlen antyder, har Cabal evner som detektiv og opklarer mystiske hændelser om bord. Jonathan L. Howard har skrevet en dramatisk, morsom roman med satiriske hib, ikke mindst til engelsk selvopfattelse.

Jean-Paul Dubois er et nyt bekendtskab på dansk. For Alle mennesker beboer ikke verden på den samme måde modtog han i 2019 den prestigefyldte Goncourtpris. Romanen fortælles i tilbageblik fra en fængselscelle i Canada, hvor fortælleren afsoner en voldsdom på to år i selskab med drabsdømt Hells Angel. Hvordan er en mand, hvis mor var fransk, og hvis far var præst og stammede fra Skagen, havnet i et canadisk fængsel? Og hvad har den tilsandede kirke med det at gøre? Dubois registrerer og fortæller uden
omsvøb. Vi mennesker er forskellige og kæmper hver især med og mod tilværelsen. Indsigtsfuld, rørende og indimellem meget morsom roman.

Der er også nyt til børnene.
Sébastien Pelon, kendt fra Cykelturen, har tegnet og fortalt Mit lille paradis. En dreng bor på en lille ø sammen med sin hund. De elsker at finde smukke muslingeskaller på stranden. En dag finder de et grønt, kuglerundt væsen, som de tager med hjem. Det skal hurtigt vise sig at være en fejl. Drengen indser, at vennen ikke egner sig til at leve på landjorden, og de tager rørende afsked med hinanden.

Den store bjørns rejse af Nadine Brun-Cosme handler om isbjørnen, der hver dag sætter sig i vandkanten og fisker. Faktisk keder han sig i alt det hvide, men en dag ser han noget mangefarvet på en isflage. Hurtigt springer han over og griber det og driver afsted. Med venners hjælp oplever han en ny verden og når frem til ejeren: bogens fortæller. Sébastien Pelon har illustreret

Læs også: BØGERNES HØJSÆSON: Rebel with a cause

Er I som forlag også interesseret i at fortælle om jeres bogefterår og måske løfte lidt af sløret for, hvad der skal ske i 2022, så tøv ikke med at sende tekst og billede til jesper@bogmarkedet.dk