Smittende entusiasme og lyst til nytænkning. Sådan oplever jeg branchen, der næres af verdens bedste kvalitetsprodukt.

Uden for vinduet skinner solen (indimellem), og forårsblomsterne pipper forsigtigt op. Det er en god anledning til at skrive min første leder som redaktør hos BogMarkedet.

Mit indtryk er en stor entusiasme og positiv energi, når jeg taler med folk i branchen, uanset om det er en erfaren boghandler, forlæggere, forfattere, pr-folk, illustratorer, et par oversættere, en skriveunderviser, eller hvem jeg ellers har nået at kommunikere med i løbet af mine første par uger i jobbet. Jeg mærker en frugtbar og smittende lyst til at tænke nyt, til at omstille sig og til at samles om bogen som en uovertruffen formidler af refleksion, viden og underholdning.

Kritikken og de dystre toner om bogbranchen høres overalt. De bør tages med et gran salt, tror jeg. Som historiker har jeg fået banket ind i hovedet, at verden har været i krise, siden Adam og Eva blev smidt ud af Paradisets Have. Men verden lever. Endda med flere mennesker og relativt færre fattige end nogensinde. 

Hos den danske bogbranche er der på samme måde mange lyse tegn, eksempelvis de små forlag, som bobler op, rækken af skriveskoler med forskellige profiler og lyst til at fortælle hos et vækstlag af unge som ældre forfattertalenter. Danske bøger oversættes og sælger i store tal i udlandet, og mange flere kan leve af forfattergerningen end for bare 20 år siden.

Boganmeldelserne i aviserne bliver nogle steder færre, andre steder – som hos Information og Kristeligt Dagblad – opprioriteret. Som kulturredaktør Anne Sophia Hermansen fra Berlingske påpeger i gårsdagens artikel på BogMarkedet, Nyt liv i boganmeldelserne, så er avisens anmeldelser ikke bare tilfældigt fyldstof. Bogstoffet er prioriteret kvalitetslæsning, som avislæserne efterspørger.

Fremtiden 

Som redaktør for BogMarkedet vil jeg:

  • Lodde dybde og bredde i den evigt foranderlige danske bogverden og komme rundt i krogene, hvor guldkorn kan have forklædt sig som nullermænd
  • Bringe interviews og debatstof, så der bliver sat ord på udfordringer og løsningsforslag
  • Oversætte uddrag af udenlandske artikler med fokus på spændende tendenser eller nye synspunkter – gerne kommenteret af danske stemmer fra branchen

 

Personligt ser jeg frem til, at forlagenes regnskaber for 2017 bliver tilgængelige om kort tid. Så kan vi få sat tal på tilstanden ved at analysere plusser og minusser og op- og nedprioriterede områder hos udvalgte forlag, når vi sammenligner det nye regnskab med tidligere års.

Jobbørs og eventkalender

BogMarkedet har været et brancheorgan siden 1854, altså over 160 år. Årstallenes vægt giver dels en sund ærefrygt, når jeg overtager redaktørposten, dels betyder de, at BogMarkedet både bør og skal spille en synlig rolle.   

Vi sigter på igen at blive et naturligt mødested for bogbranchen. Først har vi vores eventkalender, hvor alle eventarrangører kan gøre opmærksom på og reklamere for prisuddelinger, kurser, foredrag, receptioner og alt mulig andet. 

Dernæst vil vi opfordre alle virksomheder i branchen – uanset størrelse og placering i fødekæden, eller om stillingen er fast, tidsbegrænset eller freelance – til at lægge jeres jobopslag op på vores underside ved navn Jobopslag.

Det er gratis at annoncere nye eller ledige jobs og opgaver, og det koster naturligvis heller ikke penge at læse opslagene.