Traditionen tro præsenterer danske forlag deres efterårs- og juleprogram hos os. Erik Scherz Andersen fortæller.

Hvordan ser efterårets udgivelsesprogram ud hos jer?

”Vi udgiver tre titler dette efterår:

1) ‘Symposium, Kærligheden taler’

‘Kærligheden taler’ er skrevet på bagghrund af Platons erotiske mesterværk, ‘Symposion’. ‘Symposion’ består af syv taler til Eros, der hver især belyser aspekter af den erotiske kærlighed og erkendelse.

Disse taler er afsæt for syv nyskrevne poetiske taler og en hymne af henholdsvis Jokum Rohde, Kristina Stoltz, Ursula Andkjær Olsen, Madame Nielsen, Morten Søndergaard, Bisse, Suzanne Brøgger og Peter Laugesen.

Bogen indeholder desuden et rammesættende forord samt essayet ‘Eros iblandt os’ af filosof Jon Auring Grimm.

2) Bue P Peitersen: ‘I skyggen af is’ – udkom i forbindelse med Mikrofest, Lille Bogdag og Foreningen for boghaandværks udstilling Drømmebøger.

Bogen er fem hæfter med et farverigt omslag, hvert af dem pakket ind i blankt, hvidt ispapir og lagt i en håndlavet, hvid æske. Første oplag er på 60 eksemplarer.

Bue P. Peitersen (f. 1976) har tidligere udgivet bøger på Kronstork, People´sPress og Forlaget Korridor. Han har også kreeret en række håndlavede hæfter, hvoraf et af dem gav ham Bukdahls Bet i 2013.  

3) Claudia Rankine: ‘Det hvide kort’

‘Det Hvide Kort’ er en scene for en samtale, der både kender og er afsporet af det sort/hvide amerikanske drama. Scenerne i denne enakter, med alle karakterernes uenigheder, fastlåste og tilsyneladende blindgyder, undersøger hvad der sker, når en er villig til at blive i rummet, selv når presset for at lytte og forpligtelsen til at reagere bliver smertefuldt.

Kronstork udgav tilbage i 2018 to bøger af Claudia Rankine, ‘Lad mig ikke være ensom’ og ‘Statsborger’. Begge høstede bred omtale og flotte anmeldelser i den danske presse – blandt andet Politiken. Sidste år deltog hun som hovednavn på Louisiana Literature.

Claudia Rankine er født i 1968 på Jamaica og er opvokset i USA. Hun har udgivet fem digtsamlinger, tre skuespil, flere essays og står bag flere antologier.

‘The White Card’ er oversat til dansk af Liv Nimand Duvå og er første bog i Forlaget Kronstorks nye serie Bibliotek Bayou.”

Hvilket nytiltag venter I jer mest af?

”Forlagets satsning (og den titel vi har størst forventning til) er det, vi kalder Bibliotek Bayou. Et bibliotek, der langsomt vil samle væsentlige og markante tekster til og om scenekunsten.

Vi vil både kigge ud i verden og ind i landet for at finde teatertekster, der rejser sig som eksplosioner i deres mellemværende med verden og menneskene og scenekunsten selv.

Scenekunsten er en radikal kunstform fordi værkerne tilhører øjeblikket. Efterfølgende er det kun rester tilbage. Billeder. Videooptagelser. Et minde indeni.  Det er alle de her øjeblikke. Af nærvær. Distance. Latter. Gråd. Kedsomhed. Kærlighed. Affekt. Det er en underlig rituel kunstform. Som gentager sig selv aften efter aften.

Det er i virkeligheden en latterlig kunstart. Men det er også en fuldkommen vanvittig kunstart. Scenerummet er et prøverum. Det er en domstol. Det er et cirkus. Det er en sindssygeanstalt. Det er en sæbeopera. Det er monologer og korværk og menneskelig tragedie. Det er familieintriger og dårlige jokes og gamle kønsnormer og nye forestillinger om livet og menneskene og fremtiden.

Og uden teksterne. Uden den mulighed som teksterne repræsenterer, er scenekunsten ingenting. Teksten er i denne sammenhæng ikke nødvendigvis en historie eller et stykke traditionel dramatik. Men kan også være en formulering af en tanke, et partitur, en undersøgelse, en række replikker, nogle spilleregler. Med Bibliotek Bayou ønsker vi at give markante bud på, hvordan tekster til scenen kan se ud.

På forlaget Kronstork har vi tidligere arbejdet på at gøre teaterteksten til også at være en læsetekst med en udgivelse af en række af vores mest markante dramatikere i en antologi.

Vi har også indgået samarbejde med det radiodramatiske kollektiv, Akt1, som opfører radiodramatik live med publikum og det hele. Der har vi lavet bøger med de opførte værker, som publikum har fået med sig. Det har været nogle fantastisk inspirerende projekter, og det er det vi ønsker at bygge ovenpå ved at udgive det vi kalder Bibliotek Bayou.

Vi åbner biblioteket op med Claudia Rankines lille spil i to scener. ‘Det hvide kort’, hedder det. Det har endnu ikke været opført i Danmark. På den måde markerer det også, at vi i Bibliotek Bayou er på teksternes side.”