Med 33.933 besøgende trak Bogforum 2022 væsentlig flere gæster end sidste år.
Bogforum 2022 er overstået og havde alle dage flere besøgende end sidste år. 11.049 besøgte messen fredag, 13.810 var forbi lørdag og 9.074 brugte søndagen på Bogforum. Samlet giver der 33.933 besøgende, hvilket er 2.256 flere end 2021.
Bogmarkedet har dagen derpå talt med udstillingsleder Andreas Nordkild Poulsen, der ser tilbage på Bogforum med tilfredshed.
– Overordnet er det gået rigtig godt med flot besøgstal. Vi er ikke tilbage på det niveau, vi havde før Corona, men til gengæld med vækst både samlet og i forhold til hver enkelt dagsbesøgstal, fortæller Andreas Nordkild Poulsen og afslører, at han var noget usikker på besøgsantallet op til messen: – Jeg har været noget usikker en uge inden det gik løs, da forsalget var trægt, men som vi kom nærmere, har det set mere og mere positivt ud. Man kunne godt frygte, at kulturen blev valgt fra med de prisstigninger, der er i samfundet, men det var heldigvis ikke det vi så i weekenden.
De nye tiltag
Til dette års Bogforum har man haft et samarbejde med den ukrainske litteraturfestival Book Arsenal om et særprogram, hvor Bogforums gæster kunne høre fra forfattere fra det krigshærgede land.
– Ukraine-tiltaget har været meget positiv. Ikke mange danske læsere kender dem, men der har været stort fremmøde på Den Internationale Scene, hvor mange af samtalerne har fundet sted. Der har været interessante emner i samtalerne mellem de ukrainske forfattere og de danske forfattere, som for eksempel Leif Davidsen og Carsten Jensen, og det har været fedt for os at arbejde med dette tiltag, fortæller Andreas Nordkild Poulsen begejstret.
Udover tiltaget med at bringe ukrainsk litteratur til gæsterne, har man også sat et mere lavpraktisk tiltag i søen i år. Som noget nyt blev der uddelt oversigtskort ud ved indgangen, så gæsterne bedre kunne finde rundt mellem de mange scener, stande og madboder:
– Vejvisningen har fungeret væsentlig bedre i år og vi har været bedre til at kommunikere, at farverne i gulvet betyder noget. Sidste år var scenerne på balkonerne svære at finde, men i år var de væsentlig mere synlige nedefra og det har hjulpet, forklarer Andreas samtidig med, at han også understreger, at det at finde rundt for gæsterne, er et område, der godt kan blive endnu bedre.
Om et år går det atter løs til Bogforum og til december starter en ny udviklingsgruppe med aktører fra forlagene herhjemme om, hvad der skal laves af nye tiltag næste år. En ting har Andreas dog noteret sig:
– Vi skal i hvert fald have et klaver mere. Vi opdagede, at vi kunne havde et klaver, da Philip Faber sidst på søndagen skulle synge julen ind på Store Scene samtidig med, at Jeanett Albeck skulle bruge et klaver på Den Internationale Scene i en musikalsk tour de force gennem Suzanne Brøggers liv. Der var vi ret presset, indrømmer Andreas smilende og nævner, at men noget begge dele uden nævneværdig forsinkelse.
Foto. Jesper Provstgaard
Det ville være fint at spørge, hvordan det gik de små forlag, der ikke lå midt på gangvejene mellem de store scener.