Det skandinaviske udtryk og design er i høj kurs flere steder i verden. Efterspørgslen har man også mærket hos det aarhusianske forlag.

Det unge aarhusianske forlag, Bogoo, har god grund til at lade flaskerne springe i disse dage. Det går nemlig rigtig godt med at få solgt rettigheder til det store udland.

Således har man netop solgt de engelsksprogede rettigheder til strikkebogen Et hav af masker til det store amerikanske forlag Abrams. Bogen udkommer med et førsteoplag på 10.000 eksemplarer. Bogen, der er skrevet af tekstildesigner Gitte Verner Jensen og strikdesigner Lotte Rahbek, er også antaget til udgivelse i Tyskland, Norge og Sverige.

– Jeg havde ikke forestillet mig, at vi allerede godt halvandet år efter forlaget åbnede, ville få en bog ud så stort internationalt, siger forlægger Ulrik T. Skafte.

Et hav af masker er ikke den første bog, som Bogoo har solgt til udlandet. Strikkebogen ULL, der er produceret i samarbejde med den færøske garnproducent Navia, udkommer på det engelske marked i 2025.  ud i England. Ligeledes udkommer bogen Du er min øjesten på hollandsk i 2024 ved forlaget Kosmos Uitgevers.

– Vi har en dygtig redaktion og gode eksterne samarbejdspartnere, der kan deres kram, derfor kan vi som et nyt og relativt lille forlag få vores bøger ud i verden, fortæller Ulrik T. Skafte, der selv har solid erfaring som forlægger ved Turbine, som han stiftede i 2004 og forlod i 2022.

Selvom forlaget har stor succes på det internationale marked med sine udgivelser, så kommer det ikke til at spille ind på tilgangen til kommende udgivelser.

– Vi fortsætter vores stil, der jo er skandinavisk i design og udtryk. Vi synes selv, at vi laver bøger, hvor “lækkerhedsfaktoren” er høj – og det bliver vi ved med., fortæller Ulrik T. Skafte til BogMarkedet og fortsætter:
– Derudover er Skandinavien og det skandinaviske virkelig hot lige nu – både i Tyskland og i de engelsktalende lande. I Tyskland har man ligefrem et udtryk for tøj, møbler og indretning, der hedder ‘skandi-chic’. Når noget er ‘skandi-chic’, er det let, superenkelt, lyst og funktionelt og kan sælges til det kvalitetsbevidste publikum. Vores bøger og de designs, der præsenteres i bøgerne, har det skandinaviske udtryk. Det er en stil, som vi vil fastholde – uanset om bøgerne ville kunne sælges herhjemme eller på det internationale marked.

Bogoo startede op i 2022 og har en bred fokus på bøger indenfor for håndarbejde. Derudover er børnebøger et kerneområde for det aarhusianske forlag.