I weekenden afholdes Nørrebronx Tegneseriedage, en af de små litteraturfestivaler i en mærkelig tid.

På trods af at Danmark er et lille land, plejer der at være adskillige tegneseriefestivaler hen over året. Men 2020 har som bekendt været et atypisk år.

Svendborg Graphic nåede at løbe af stablen i slutningen af januar, før Corona meldte sin ankomst her i landet, men ellers er forårets store tegneseriemesser – som for eksempel Art-Bubble i Aarhus – blevet aflyst.

Derfor har de mindre festivaler har fået større betydning end normalt. Vi talte med Eric Knipper, en af folkene bag Nørrebronx Tegneseriedage, der foregår i denne weekend i KIBY – Kulturhuset Indre By i København.

 

Hvorfor lige en tegneseriefestival?

“Det er for at fremme små udgivelser og gøre dem synlige på det danske bogmarked. Vi fokuserer på tegneserier på grund af kærlighed til mediet.

Mange af dem, der kommer på festivalen, er små selvudgivere såsom Art-Errante og Urkraft, for blot at nævne to, som ikke kan leve af det. Der er også nogle lidt større navne som for eksempel Lars Kramhøft, dem er der ikke så mange af i år. 

Danmark er et lille marked, og tegneserien er altid i fare for at ende med at blive en nicheting for nogle få nørder.

Derfor er de her små festivaler også vigtige, fordi vi kan få fat i et lokalt publikum, som normalt ikke går til de store tegneseriemesser.

Vores arrangement er gratis, hvilket betyder, det er en fin ting lige at bruge en time på en lørdag eller søndag. Vi regner med, at Nørrebronx Tegneseriedage får besøg af en del folk udefra, netop fordi arrangementet er gratis.

Man skal ikke nødvendigvis involvere sig så meget, man behøver ikke være kæmpe tegneserienørd.

Vi har holdt festivalen i fem år nu, og det er lidt forskelligt, hvad der sker, og hvem der kommer.”

 

Hvordan har Corona påvirket festivalen?

“Jeg vil nærmest beskrive de små arrangementer som bolværk mod barbariet.

Alt hvad der er stort – fra Roskilde festival til de store tegneseriefestivaler – finder ikke sted i år. Så det er vigtig en kulturmission, vi er på.

Konkret skal vi virkelig skal tænke på for eksempel at købe håndsprit. Der står allerede noget på selve stedet, men vi har været ude og købe ekstra til gæsterne. Og så har nogle standholdere sprunget fra med begrundelsen COVID-19.

Vi har måtte reducere antallet af stande til 25, hvor vi havde over 30 sidste år. Desuden må der kun være én person bag hver stand, hvor der ellers plejer at være mange, der deler stand.

Indtil videre har vi solgt 17-18 stande. Men der kan jo stadig komme flere her på falderebet. Det sker tit.

Der må være 42 mennesker i salen alt i alt, inklusiv de potentielt 25 standholdere. Så hvis 20 stande bliver solgt, er der plads til 22 gæster. Så må vi tælle, hvor mange der er på gulvet.

Men min vurdering er, at der ikke kommer så mange, at det bliver et decideret problem, ikke vurderet ud fra de tidligere år. Det vælter ikke rundt med hundredvis af mennesker til vores festival. Det er mere sådan en slags minimesse.

 

Nu var du selv inde på det: I ser jo ud til at blive den eneste tegneseriefestival i 2020 – der var lige Svendborg Graphic i slutningen af januar, men de har også lige så meget fokus på animation og spil.

Hvordan påvirker det jer?

“Ud fra det vi kan se med eksempelvis tilmeldinger på Facebook, så tror jeg ikke, at de store masser kommer.

Lige nu er der ca. 370 tilmeldte på Facebook mod over 500 i 2019, så det vælter desværre ikke ind med besøgende, der gerne ville have besøgt de store festivaler. Det er mere et lokalt Københavnerarrangement.”

 

Nu er det jo lidt andre omstændigheder, end det plejer at være, men det er også det femte år I holder festivalen. Hvilke erfaringer har I gjort jer i tidens løb?

“Angående publikum, er det en lille hyggelig festival. Vi er egentlig meget godt tilfredse generelt. Sidste år kunne der dog godt have været større publikum.

Men det er jo også for at dyrke glæden ved tegneseriekulturen, at man holder de her lidt mindre arrangementer. Det er ikke den helt store business.

Folk kan mødes og snakke om tegneserier, og tegneserieskabere og fans kan holde sig orienteret med, hvad der sker.”

 

Hvad ser du personligt selv mest frem til på årets festival?

“Jeg skal selv være en del af vores Coffee and Comics-koncept, sammen med en anden tegner der hedder Bjørk Matias Friis. Det er et rigtig godt koncept, som har kørt godt de andre år. Det er meget levende.

Man sætter to tegneseriemennesker sammen som tager nogle tegneserier med, og så lægger den ene ud og fortæller om tegneserien, og hvordan den har haft betydning for vedkommendes arbejde og inspiration.

Ellers ser jeg frem til at møde en masse tegneseriemennesker, som jeg ikke har set siden sidste års festival.”

Foto: Henrik Conradsen.