Markedet for YA-romaner er støt stigende, og ’Kald det hvad du vil’ er en af de helt gode. Venskaber der brister, familietragedier i stor stil og spirende kærlighed – vi får det hele, og uden …

Markedet for YA-romaner er støt stigende, og ’Kald det hvad du vil’ er en af de helt gode. Venskaber der brister, familietragedier i stor stil og spirende kærlighed – vi får det hele, og uden at det bliver for søgt og fyldt med for mange klichéer.

Meagan er den typiske mønsterelev og har aldrig trådt et skridt ved siden af. Det skulle da bare være den ene gang, der kostede hende alt og gjorde hende til årgangens mest foragtede pige. Selvom hendes forældre og især hendes far, der er politimand, er meget skuffede over hende, er det på ingen måde så slemt som det at være skolens udstødte.

Robs far blev taget i at begå underslæb og skød sig selv i hovedet. Han døde ikke, men sidder som en grøntsag hjemme i familiens hus og kræver pleje døgnet rundt. Noget Rob og hans mor bestemt ikke har råd til, da kreditorerne tog alt. Men det er ikke det værste. Det værste er, at hans far har snydt nærmest alle i den by, de bor i, og Rob er gået fra at være skolens mest populære dreng til være hele byens udskud.

Ved et tilfælde kommer Meagan og Rob på hold i en time og skal aflevere en matematikopgave sammen. De er tvunget til at mødes, selvom Meagans far, som var den første på stedet, da Robs far skød sig selv, ikke vil have, at hun ses med Rob. For desperate handlinger avler desperate handlinger, og Meagans far er overbevist om, at Rob var bevidst om, hvad hans far havde gang i.

Rob og Meagan ender med at mødes og opdager, at de ikke er så forskellige, som de gik og troede – faktisk har de langt mere til fælles end først antaget. Men da Rob afslører sin plan om at rode bod på sin fars handlinger, står Meagan i et kæmpe dilemma. Skal hun stole på sin fars ord og de mange rygter om Rob, eller skal hun gå efter sin egen intuition? Og hvis livet ikke var svært nok, er Meagans perfekte søster kommet gravid hjem fra college, uden at ville sige hvem der er far til barnet, og den ellers pæne familiefacade krakelerer.

Brigid Kemmerers sprog flyder let og interessant med forviklinger, kærlighed og relevante problemstillinger – og det er bare godt! Faktisk vil jeg gå så langt at sige, at dette er en af de bøger, der sagtens kunne have fortsat 50-100 sider, uden at jeg ville have kedet mig. Og det siger alligevel en del, da bogen er stilet mod en helt anden aldersgruppe. Køb den til din teenager, og så kan I begge læse den.

Brigid Kemmerer: Kald det hvad du vil, Forlaget Turbine, Oversat af Jakob Aaby Harrits, 426 sider, juli 2020