Over halvdelen af de britiske forfattere svarer, at de har udfordringer med deres udbetalinger. I Danmark er det ikke et generelt problem, men her giver manglende årsopgørelser i stedet udfordringer.

Det britiske bogbranchemedie, The Bookseller, har foretaget en undersøgelse om forholdene vedrørende forfatteres forskudsbetaling og royalties.

I alt har 262 svaret på undersøgelsen, og her har 52% tilkendegivet, at de har haft udfordringer i forhold til modtage betalinger fra forlag og agenter. I gennemsnit går der et år før forfatterne modtager betaling. Derudover melder flere om at vente år og endda årtier, før de modtager deres penge.

– Forsinkelserne er de værste, jeg nogensinde har oplevet, svarer en forfatter med 15 års erfaring anonymt i undersøgelsen, mens en fagbogsforfatter, først fik sine penge, da forfatterens agent truede med en retssag.

Flere forfattere melder ligeledes om, hvordan de har været nødsaget til at optage lån som følge af de manglende udbetalinger, mens andre har agenter, der ikke vil gå videre med sagen, da de frygter, det vil gå ud over deres andre forfattere.

Resultaterne viser endvidere, at der ikke er den store forskel mellem udbetalinger fra henholdsvis uafhængige forlag og de store forlagsvirksomheder.

Ikke et problem i Danmark

Ifølge Dansk Forfatterforenings jurist, Anne Koldbæk, er der ikke noget generelt problem herhjemme i forhold til at få udbetalt sine royalties o. lign. Hun peger derimod på andre ting, der ofte er årsag til de udfordringer, hun oplever.

– Årsopgørelserne er utrolig vigtige. Både i forhold til, hvis f.eks. éns forlag går konkurs, hvis man vil have sine rettigheder tilbage fra et forlag eller hvis en bog oplever en stor stigning i salget, forklarer Koldbæk og tilføjer, at det hos mange forlag typisk kører helt automatisk med både at sende årsopgørelsen og udbetale royalties.

– Men, hvis man som forfatter ikke får sin opgørelse, kan og bør man kræve at få den tilsendt en gang om året – uanset, om der har været salg på bøgerne i det forgange år eller ej. Jeg tror, mange forfattere tror,  de ikke får opgørelsen på grund af manglende salg, men der kan ske fejl eller forglemmelser, og derfor er det en rigtig god ide, at få rykket efter sin årsopgørelse, hvis man ikke modtager den. Det er jo forfatterens forretning, kan man sige, og derfor vigtig at have styr på, hvad der sker med éns bøger, pointerer Koldbæk.

Forfatterforenings jurist anbefaler derudover, at man printer og gemmer sine årsopgørelser sammen med kontrakterne, gerne i fysisk form, da ophavsrettigheder gælder i forfatterens levetid + 70 år derefter, og det er meget længere tid end levetiden for de fleste digitale formater. Koldbæk henviser også til den aftale man indgik med Danske Forlag i 2022, der bestemmer, at ‘ophavsmændene har krav på opdaterede, relevante og omfattende oplysninger om udnyttelse af værker’.

Aftalen fra 2022 kan tilgås her: Vejledende aftale om forlagets oplysningsforpligtelse i forfatterkontrakter.