Flere oversættere og illustratorer oplever nedgang i deres indkomst som følge af AI.

Den britiske forfatterforening, Society of Authors (SoA), har foretaget en meningsmåling blandt 787 medlemmer vedrørende kunstig intelligens (AI). Undersøgelsen indeholder svar fra forfattere, manuskriptforfattere, digtere, journalister, oversættere og illustratorer. Det skriver The Bookseller.

Undersøgelsen viser, at oversætterne er den gruppe, der oftest bruger AI som et værktøj i deres arbejde. 37% af oversætterne tilkendegiver, at de har brugt et AI-program i deres arbejde, mens det samme gælder for 25% nonfiktionsforfatterne, der er den gruppe, der bruger AI næstmest.

I den anden ende finder man illustratorerne. Her er det hver tiende, der har brugt et AI-program, mens hver femte fiktionsforfatter har benyttet sig af et. Dog fortæller 30% af illustratorerne, at de har brugt et AI-program til at brainstorme ideer.

Mister indtægter

Besvarelserne i undersøgelsen viser også, at 30% af illustratorerne og 40% af oversætterne har oplevet, at deres indtægt er faldet som følge af AI. 75% af respondenter fra disse to grupper er ligeledes bekymret for, at AI vil have en negativ indvirkning på deres indtjening i de kommende år. Denne bekymring ser man også i stor stil hos forfatterne, men ikke i helt samme grad som hos oversætterne og illustratorerne.

Nicola Solomon, der er afgående CEO hos SoA og formand for organisationen Creators’ Rights Alliance, mener, at AI er et potent og brugbart værktøj, og noget, der er kommet for at blive.

– Men det er det ikke for sent at sikre, at det (AI red.) udvikles og bruges etisk indenfor gældende ophavsretlige rammer. Når hver eneste nye systemudgivelse ikke længere har en ’wow-faktor’, skal generativ AI stadig være et værktøj, der kan understøtte og forbedre det kreative og menneskabte arbejde. Ikke et billigt alternativ til at erstatte det, siger Solomon.

I starten af maj afholder SoA en ekstraordinær generalforsamling, hvor der skal stemmes om forfatternes arbejde må bruges til at udvikle generativ AI.