Sex, drugs and rock’n’roll er der ikke meget af i denne selvbiografi. Til gengæld møder vi en Bruce Dickinson, som har været vidt omkring og har prøvet mange ting. Hans rejse starter i marsklandet i …

Sex, drugs and rock’n’roll er der ikke meget af i denne selvbiografi. Til gengæld møder vi en Bruce Dickinson, som har været vidt omkring og har prøvet mange ting. Hans rejse starter i marsklandet i det fattige, østlige England og slår også et smut forbi det akademiske. Tænk sig, at forsangeren i Iron Maiden blev dømt ”ikke egnet som sanger” i kostskoletiden. Bruce fandt dog sin rette hylde, og snart gik det stærkt. Han har tre store passioner, som han har mestret: Heavy metal, fægtning og flyvning. Uden alle tre dele havde han aldrig opnået så stor, og vedholdende, succes eller balance i sig selv.

Selvom der er lidt fagjargon undervejs, så piller det ikke ved læseoplevelsen. Om du kan lide heavy metal eller ej, gør egentligt heller ikke noget. Men … hvis du kan, eller hvis du selv er opvokset i 60’erne, 70’erne eller 80’erne, så åbner det bestemt for en masse anerkendende nik og smil undervejs, mens Dickinsons livsfortælling bliver gengivet både flydende og spændende.

Stemningen i bogen er både legende og humoristisk. Dickinson beskriver selv, hvordan han altid har haft en ”what does this button do”-mentalitet og så mulighederne foran ham som en invitation og et nyt eventyr. Man støder også nogle gange på en ”og så kan jeg ikke lige huske, hvad der skete”-kommentar, som bare er med til at give læsningen et autentisk præg.

Der er dog to steder undervejs, hvor alvoren kryber frem. Første gang er, da han i 1994 optrådte i det krigshærgede Sarajevo. Det er tydeligt, at han har en vis respekt for krigen og dens ofre, og man mærker den undertone af alvor, denne del af bogen er skrevet med. Stadig i en alvorlig tone slutter bogen af med Dickinsons kræftsygdom, hvor man godt kan fornemme, at det har givet ham et lidt nyt syn på verden.

Det eneste krav, jeg vil sige, at der er for at få en god læseoplevelse her, er, at man godt kan lide en god biografi. Bruce Dickinson leverer en god blanding af humor og historie.

Bruce Dickinson: What Does This Button Do?, 2017, HarperCollins Nordic, 416 sider.