Et af verdens prestigefyldte universiteter har bedt sine medarbejdere markere ‘problematiske’ bøger.

Et af verdens mest kendte universiteter, University of Cambridge, har bedt sine medarbejdere om, at markere bøger, som kan virke ‘problematiske’ skriver The Telegraph.

– Vi vil gerne høre fra kolleger på tværs af Cambridge om bøger, som man er blevet gjort opmærksomme på, kan være problematiske (af enhver årsag, ikke kun i forbindelse med spørgsmål om afkolonisering), så vi kan sammensætte en liste med eksempler på bibliotekets intranet og tænke problemstillingen igennem på baggrund af den liste, skriver biblioteket, der indeholder mere end 10 millioner bøger, skrevet til sine medarbejdere.

– Intentionen er at sammensætte nogle vejledninger, der kan støtte bibliotekarer, der er forpligtet til at arbejde med sådanne materialer, samt forbedre arbejdet med at støtte læserne, står der videre i meddelelsen, hvori universitetets undervisere også bliver opfordret til at melde om lignende bøger fra deres private samling.

Biblioteket har afvist at fortælle The Telegraph, hvilke bøger der er tale om, og afviser samtidig, at man censurerer eller blacklister bøger medmindre det er i ulovligt i følge den britiske lov.

Tiltaget fra universitetet er ikke faldet i god jord hos nogle af de ansatte. Dr. James Orr, der underviser i teologi, mener ikke at biblioteket skal blande sig i ‘kulturkrige’.

– At oprette et indeks over bøger, der er problematiske for den ene side af en sag, som både akademikere og offentligheden kan være dybt uenige om, vil være en uhyggelig udvikling. Det ville underminere universitetsbibliotekets berettigede ry som en af ​​de fineste institutioner af sin art i verden, siger Orr og bakkes om sin kollega Prof. David Abulafia:
– At identificere bøger, fordi de ses som problematiske, har i sig selv en meget problematisk historie. Se på bibliografierne i nazitiden, hvor bøger af jødiske forfattere er markeret med en stjerne.

University of Cambridge er det næstældste universitet i den engelsktalende verden.