Nogle mener, at denne bog er så god og det journalistiske researcharbejde bag er så godt, at forfatterne til bogen havde fortjent dansk journalistisks fornemmeste pris, Cavlingprisen. Så det fik de. Det kan man så …

Nogle mener, at denne bog er så god og det journalistiske researcharbejde bag er så godt, at forfatterne til bogen havde fortjent dansk journalistisks fornemmeste pris, Cavlingprisen. Så det fik de. Det kan man så mene om, hvad man vil. Personligt mener jeg “cavlingen” bør gå til aktuel afslørende journalistik. Årets største afsløring. Ikke en bog om 30-40 år gamle hændelser, hvor ingen magthavere og lignende har forsøgt at modarbejde projektet med at fortælle rockerbanden Bullshits historie.

Det er en ganske velresearchet bog. Ingen tvivl om det. Men der kommer ingen store afsløringer frem i bogen. Det er en historisk gennemgang, der ikke bringer afgørende nyt for dagen. Fint nok at få tegnet historien op af en dramatisk konflikt, som trak store overskrifter dengang. Men det er historiske begivenheder og bogen er hovedsageligt baseret på skriftlige kilder og en enkel central kilde, der ikke stilles i et negativt lys – og derfor ikke har behov for at spænde ben for forfatternes arbejde.

Hvis vi abstraherer for denne uberettigede hæder, så er her tale om en særdeles tung omgang, hvor de første 200 sider bruges på en meget detaljeret beskrivelse af miljøet omkring en ungdomsklub i Tårnby i 1970’erne. Det er herfra Bullshit-rockerbanden har sit udspring. Så bevares. Det er ikke til at komme udenom. Men forfatterne går så meget ned i detaljer og lader det løbe over så mange sider, at jeg faldt i søvn tre gange undervejs og var nødt til at holde en pause, hvor jeg læste en anderledes tempofyldt bog. Der kunne godt være luget kraftigt ud og skåret til.

Efter denne ørkenvandring i Tårnbys ungdomsmiljø kommer vi halvvejs så småt igang med en rimelig spændende historie om den særdeles blodige krig med Hells-Angels op gennem 1980’erne. Igen meget detaljeret. Men alligevel mere flydende. Forfatterne springer dog frem og tilbage i kronologien – hvilket er særdeles forvirrende i en bog om historiske begivenheder. Og så mangler vi den røde tråd. Hvad er det egentlig forfatterne vil fortælle? Hvorfor lige nu? Og hvad kan vi bruge historien til i dag? Tjaaa…, det står hen i det uvisse efter sidste side i en bog, der er blevet blæst op til at være meget mere end den er.

Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen: Bullshit – Fortællingen om en familie. Gyldendal 2017, 410 sider.