Er du lærer eller har du børn i de mindre klasser er du måske stødt på fine foldede bøger, af smukt papir og med fagligt stof, hvor fantasi og fortolkning går hånd i hånd.
De to …
Er du lærer eller har du børn i de mindre klasser er du måske stødt på fine foldede bøger, af smukt papir og med fagligt stof, hvor fantasi og fortolkning går hånd i hånd.
De to superfoldere Carina Kaltoft og Malene Meyer har de seneste år inspireret mange lærere til at arbejde med foldebøger, de har afholdt kurser og gavmildt delt ud af deres kreative idéer på facebook og nu er en del af foldebøgerne altså samlet i en meget fin bog; Foldebøger i dansk.
Foldebøger i dansk gennemgår 12 enkle fold trin for trin og hele tiden med faglig tilgang. Foldebogen skal ses som en arbejdsmetode, der kan bruges i alle fag og på alle trin. Som lærer tilpasser du sværhedsgrad og det faglige indhold, så det passer til netop din målgruppe.
Bøgerne indeholder både ord og billeder og lægger op til, at eleverne selv indtænker struktur og indhold, så det skaber et udtryk, der spiller sammen og formidler et fagligt indhold.
Eleverne producerer deres egne bøger, med udgangspunkt i en tekst eller et emne. Foldebøger kan med fordel arbejdes med som en løbende process og elevernes tilgang styrkes og udfordres efterhånden som der bygges mere på. Elevernes foldebøger kan udgøre en portefølje, som bla. kan være udgangspunkt for samtaler mellem lærer-elev, men også ved skole-hjemsamtaler.
Bogen giver fine eksempler og masser af inspiration og når først eleverne har fanget konceptet, kræver det ikke at du selv er superkreativ, det skal eleverne nok selv udvikle efterhånden. De inspirerer hinanden og bygger videre på ideer og hele den måde at arbejde på, kan være meget motiverende for mange elever.
Der er masser af muligheder for at tænke forskellige fag ind og styrke skaberglæden og kreativiteten i undervisningen.
Carina Kaltoft og Malene Meyer, Foldebøger i dansk, Gyldendal, 80 sider, 2017