Litteratur er en god og tilgængelig måde at tale med sine børn om (svære) følelser på. For når et barn får fortalt en historie, der indeholder nogle følelser barnet genkender, så spejler barnet sig også …

Litteratur er en god og tilgængelig måde at tale med sine børn om (svære) følelser på. For når et barn får fortalt en historie, der indeholder nogle følelser barnet genkender, så spejler barnet sig også i historiens udvikling og i de løsninger, der måske bliver præsenteret. Modige Magnus er et rigtig godt eksempel på dette.

Vi følger Modige Magnus i en uge, hvor han hver ugedag har en følelse han kæmper med og hvor han hver dag finder ud af at håndtere den følelse. Den ene dag savner han for eksempel sine venner, en anden dag er han bange for mørke og en tredje dag har han slået sig.

Om søndagen oplever Magnus andre have de følelser, han har haft i løbet af ugen, og han husker, hvad han har lært, sætter sig i personens sted og tilbyder sin hjælp.

Min femårige testlæser lyttede interesseret hele vejen og kunne uden problemer beskrive, hvad vi havde læst efterfølgende. Hvad var det Magnus havde haft udfordringer med, hvordan løste han det og hvordan havde han så lært at bruge sine erfaringer til at hjælpe andre.

Det er nogle meget realistiske og genkendelige scenarier og det er en fin historie, selvom det er separate kapitler, der taler til hver sin situation.

Bagerst i bogen er der en vejledning til den voksne læser, som bidrager til at forstå, hvorfor historien er bygget op som den er. Måske er det lidt banalt, men omvendt så kan man som forældre altid have gavn af at blive genopfrisket i, hvordan man hjælper sine børn med at håndtere svære følelser.

Så på den måde tjener bogen flere formål: Det er en god og hyggelig historie, du kan læse sammen med dit barn, dit barn får sået nogle frø, som måske kan hjælpe ham eller hende med at håndtere en svær situation, når den engang opstår, og som forældre bliver du mindet om nogle nyttige værktøjer og I får en fælles reference i Modige Magnus, den dag behovet opstår.

Læs også anmeldelsen af Kaninen der så gerne ville sove og Elefanten der så gerne ville sove af samme forfatter.

En varm anbefaling herfra.

Carl-Johan Forssén Ehrlin, Modige Magnus – en uge vendt på hovedet, illustrationer af Katarina Vintrafors, Alvilda, oktober 2019, 40 sider.