En bog om eftervirkningerne af menneskeskabt forurening i den helt skore skala vandt den fornemme pris.

Romanen ‘De døde fylder dagene med en smag af mønter‘ af forfatter Carsten Müller Nielsen er årets modtager af DR Romanprisen. 

Historien handler om ulykken på atomkraftværket Tjenobyl i 1986, hvor en fiktiv ukrainsk soldat – der var med til at rydde op efter ulykken – fortæller om sine oplevelser.

Den historiske ramme er helt aktuel i en tid, hvor frygten for menneskeskabte klimaforandringer fylder i sind og er allestedsnærværende i alskens medier.

På Litteratursiden.dk bemærker chefredaktør Lise Vandborg, at igen er en prisvinder udgivet af et lille forlag, i dette tilfælde Jensen & Dalgaard.

Sidste efterår modtog Jonas Eika som bekendt Nordisk Råds litteraturpris, og her blev vinderbogen udgivet af et andet lille forlag, Basilisk. For det tredje, fremhæver hun, udkom alle shortlistede til Munch Christiansens debutantpris 2019 tilfældigvis på små forlag.

“Det peger på,” skriver Lise Vandborg, “at stadig mere af den eksperimenterende litteratur udkommer på små forlag og måske også på, at det er blevet lettere for de små kvalitetsforlag at skabe synlighed omkring deres udgivelser, og at de gør det godt.”

BogMarkedet ønsker tillykke!

Foto: David Foli.