Udover Caspar Eric er Jeanette Varberg, Moussa Mchangama, Herlige Svend, Buens Bogcafé og Emma Holten blandt de nominerede i de fem kategorier ved Artbeat Prisen 2024.

Den danske digter Caspar Eric er nomineret til Artbeat Prisen, som er hovedprisen ved prisuddelingen af samme navn. Prisen hylder det forgangne års absolut bedste kulturformidling, og udover digteren er Danmarks Underholdningsorkester og TV Glad også nomineret. Caspar Eric er nomineret for sin kunstneriske formidling, der har sat funktionsnedsættelse på dagsordenen. Det skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.

Udover hovedprisen uddeles fire andre priser, heriblandt Særprisen, hvor Jeanette Varberg er nomineret. Der er hun for med udgangspunkt i sin egen kræftdiagnose at formidle kræftens historie fra oldtiden og frem i bl.a. bogen Onkos (Politikens Forlag, 2024). Varberg er i denne pris oppe mod danseuniverset MYKA og Et Større Billede, som har genskabt filmplakater, hvor rollerne er blevet skiftet ud med repræsentanter for de minoriteter, der har svært ved at få roller i danske film.

Blandt de nominerede til Talentprisen finder vi i år Moussa Mchangama, som i 2024 har udgivet Tekster om hjem (Politikens Forlag, 2024). Mchangama har med både bogen og i tv-form skabt en nyskabende formidling om racisme i Danmark. Profilen Herlige Svend er ligeledes i nomineret i talentkategorien for via podcasts, bogen Mandsforræder (Grønningen 1, 2022) og sin Instagram-konto med nuttede og lyserøde memes leverer et skarpt samfundskritik kommentarspor. De to forfattere er nomineret sammen med sy- og designværkstedet I Tråd Med Verden.

Også i Spireprisen, hvor unges kulturformidling fejres, er der aftryk fra bogbranchen. Her er Buens Bogcafé nomineret for at have specialiseret sig i LGBT+-litteratur såvel som kreative og sociale arrangementer for nonbinære og transpersoner. Her er man oppe imod scenekunstforeningen Persona Non Grata og Another Life, som arbejder for øget repræsentation og forbedrede vilkår for minoriteter og kvinder i det danske musik- og kulturliv.

I 2024-udgaven af prisuddelingen finder vi også Impact Prisen, der gives til en person, kunstner, institution eller organisation, som i en længere periode har stået i spidsen for en bemærkelsesværdig og vedholdende kulturformidling med indiskutabel impact i kulturlivet. Her er Emma Holten nomineret for sine foredrag om feministisk økonomi og sin mangeårige dedikation til kønspolitiske spørgsmål. Ligeledes er Kulturen på P1 og Mads Bille, som er kunstnerisk chef for Den Jyske Sangskole, nomineret.

Prisuddelingen finder sted den 13. marts på Aveny-T.

Det er HAVE Kommunikation, som i samarbejde med Spar Nord Fonden står bag Danmarks kulturformidlingspris, som i år uddeles for 11. gang.

Foto: Fryd Frydendahl