Tag ud med dine børn er en flot bog om at tage familien med ud i naturen. Præmissen er, at tv og iPads stjæler for meget af vores tid og at mange forældre har givet …

Tag ud med dine børn er en flot bog om at tage familien med ud i naturen. Præmissen er, at tv og iPads stjæler for meget af vores tid og at mange forældre har givet op og ikke orker at tage kampen med børnene om, hvorvidt lørdag eftermiddag skal tilbringes sammen i naturen eller på sofaen bag hver sin skærm. Det er der nok noget om.

Min familie består af min mand og vores to drenge på 8 år og 13 år, og ja drengene sætter stor pris på computerspil og deres smartphones, men har heldigvis vænnet sig til også at skulle luftes, hvad enten det så er en tur ind til København med kulturelle tilbud eller ud i naturen til skov og strand. Brokker de sig? Ja nogen gange. Nyder de turen? Ja, stort set altid. Har vi droppet en udflugt fordi de siger nej, når vi står med overtøjet på? Nej! Tag lederrollen på dig og vis med krop og sprog, at nu skal I sammen på den fedeste tur.

Målet med bogen er at inspirere andre familier til at tage på tur i naturen. De to forfattere har tilsammen 4 børn i alderen 7 – 13 år, og det er deres familie vi følger på deres ture i løbet af et år. Bogen er rigt illustreret med masser af fotos af familien, og jo det giver lyst til at tage afsted. Bogen beskriver 20 ture i naturen fordelt på de fire årstider.

Bogen indeholder også pakkelister til de forskellige ture og der er fif og gode råd til valg af for eksempel hvilket telt du skal købe.

Der er fisketure, fugleræs, flyt i telt-ture m.m. Jeg skal beslutte mig for, om jeg vil invitere min familie med på “Find klamme ting i naturen”, “Lav en slangebøsse” eller “Kriblekrable-ekspedition.” Jeg tror, det bliver den sidste tur. Min mand har nemlig købt en ny linse til sit kamera og kan tage billeder, der i den grad kan forstørres op. Og det betyder, at selv små søde kriblekrabledyr efterfølgende kan ses i gigastørrelse på vores lærred i tv-stuen.

Bogen er overflødig for dig, der allerede er god til at komme afsted i den travle hverdag og i ferierne og er vant til teltlivet med mad på bål. Men bogen kan sagtens være inspirerende for alle os andre. Et trick jeg vil tage til mig, er det med at sætte en ramme om turen. “En gåtur i skoven” er diffust for de fleste børn. Døb hellere turen for “Slangebøsseturen” og tag grej med til at lave slangebøsser undervejs, eller “Snobrød på bål-turen” og tag dej med. Og vær forberedt på, at turen måske ender med at blive alt muligt andet, det er helt okay, at børnene finder på andre aktiviteter i skoven.

Hvilken tur vil du helst på? Uanset hvad du vælger ønskes du og din familie en forrygende tur! Du vender formentlig tilbage med glade børn, som dem du kan læse om i bogen. Snavsede, trætte og nogle oplevelser rigere.

Casper Kjerumgaard & Rikke Berg, Tag ud med dine børn, Turbine, 2016, 189 sider.