21. april bliver Hal C på Holmen forvandlet til et slaraffenland for alle litteraturelskere. Svend Åge Madsen, Maren Uthaug og Jesper Wung Sung er nemlig at finde blandt de højaktuelle forfattere på programmet, og Christianshavns farverige historie får sin helt egen litteratur-scene med kunst, krig og konger som omdrejningspunkt.
Christianshavns Bogfestival fremhæver den gode litteratur i nye rammer, på nye steder og på nye måder. På festivalens tre scener kan publikum møde en række højaktuelle forfattere fra ind- og udland, få et indblik i Christianshavns 400-årige historie fra alle tænkelige vinkler og møde vækstlagets nyeste forfattertalenter og forlag. Der vil også være mulighed for at gå på opdagelse blandt flere end 30 stande med eksperimenterende bogforlag og nye udgivelser til Boghandel / Skifter.
Christianshavns Bogfestival sætter fokus på Christianshavns 400-årige historie
For 400 år siden var Christianshavn resultatet af Christian den 4.s geniale idé om at udvide den snævre middelalderbys østlige grænse. Formålet var at beskytte byen mod fjender, men den nye bydel kom også til at betyde en ekspansion i hele landets handel og oversøiske skibsfart og en økonomisk og kulturel renæssance. I 1800-tallet blev Christianshavn nærmest forvandlet til en industriby med ydmyge arbejderboliger, og i nyere tid er bydelen igen forvandlet og genfødt gennem saneringer, nye kvarterer og de mange broer, der får bydelen til at hænge sammen. Der er altså tale om en bydel i konstant bevægelse!
Og det vil blive fejret med en kæmpe folkefest d. 17 -19. august, men allerede d. 21. april kan du dykke ned i Christianshavns rige historie, der får sin helt egen litterære scene til Christianshavns Bogfestival, hvor otte forfattere giver forskellige vinkler på bydelen: den kunstneriske, historiske og menneskelige, men også den militære fortælling. Programmet starter med Bjørn Westerbeek Dahl, der har skrevet det stort anlagte trebindsværk Til Rigets forsvar og Byens gavn om Københavns militære og civile byplanlægning, og hvor stor betydning 1600-tallets udbygning havde for byen. Christianshavns historie bliver også fortalt fra de glemte gyder, værtshuse, gader, butikker, baggårde og pladser, der gennemgik en kæmpe forandring fra 1961 – 1972. Allan Mylius Thomsen, der i mange år har stået i spidsen for de meget populære byvandringer i København, deler ud af de mange anekdoter og historier fra sin bog Byen der forsvandt, som bringer dig tilbage til en svunden tid.
Kongen af dansk Sci-fi, en krimi-dronning og en utrolig kærlighedshistorie
På bogfestivalens store scene kommer en række højaktuelle forfattere fra ind- og udland og fortæller om deres forfatterskab og udgivelser. Først på scenen er en af dansk litteraturs store forfattere, Svend Åge Madsen. Madsen tager som altid fat i de store eksistentielle emner som meningen med livet, døden og alt det ind i mellem, som han har gjort i de over 50 bøger, han har leveret siden debutbogen i 1963. Den nye roman, Af den anden verden, er en slags genfortælling af vores civilisations udvikling og udfolder sig som en alternativ holocaust-fortælling om en flok flygtede kz-fanger, som frarøvet deres hukommelse slår sig ned på fjerne kyster og bygger en ny verden op fra grunden.
Den menneskelige civilisation bliver også blottet af blogger, stribetegner og forfatter Maren Uthaug i romanen Hvor der er fugle. Det er en medrivende slægtsroman fra et vindblæst Norge om blodskam, familiehemmeligheder, ulykkelig kærlighed og længslen efter et andet liv. Romanen er nomineret til Læsernes Bogpris 2018.
Jesper Wung Sung modtog De Gyldne Laurbær for slægtsromanen En anden gren, der handler om Sungs oldeforældres utrolige kærlighedshistorie. I 1902 ankommer San Wung Sung sammen med en flok kinesere til København for at blive udstillet i Tivoli. Blandt tilskuerne er Ingeborg, der forelsker sig intenst i den unge kinesiske mand trods kulturforskel og sprogbarriere. En kærlighedshistorie, en fortælling om at brænde sine broer og følge et andet menneske, en anden vej.
Agnete Friis er den ene halvdel af forfatterduoen Kaaberbøl/Friis, hvis krimiserie om Nina Borg er solgt over hele verden, og som i flere omgange har ligget på New York Times’ bestsellerliste. I Sommeren med Ellen fra 2017 er Jakob, romanens hovedperson, midt i en bitter skilsmisse, da han får en opringning fra fortiden. En gammel farbror, på hvis gård han som ung knægt gik til hånde, beder ham om at finde en fælles bekendt fra dengang, Ellen. Han rejser hjem til Østjylland og den gård, hvor han ikke har været siden en sommer for 41 år siden – sommeren med Ellen. En rejse, der skal vise sig at blive et møde og et opgør med en fortid, han har gjort sit bedste for at fortrænge.
To litterære stjerneskud fra Norge til Christianshavns Bogfestival
Fra Norge kommer forfatter Erik Fosnes Hansen og Erika Fatland. Fosnes Hansens forfatterskab er ikke omfattende i antal titler, men hver litterær udgivelse har tiltrukket sig meget opmærksomhed og anerkendelse verden over, og hans bøger er oversat til 36 sprog. Fosnes Hansens seneste roman, Et hummerliv, handler om at blive voksen, om at skulle strække sig lidt længere end man tror, man kan, om at forstå det, man ikke vil forstå.
Erika Fatland er en af Norges mest spændende fagbogsforfattere, anmelderrost, prisbelønnet og oversat til flere sprog. Hun fik sit store gennembrud med bogen Sovjetistan. Nu har hun været på en ny, eventyrlig rejse, denne gang langs Ruslands enorme grænse – fra Nordkorea, langs Kaukasus, over det Kaspiske Hav og Sortehavet. Vi følger hende til Ukraine, hvor præsident Putin ekspanderer og op gennem Østeuropa til vores egen grænse mod Rusland. Endelig sejler hun gennem Nordøstpassagen – en bådrejse, som klimaforandringerne har gjort mulig. Den danske oversættelse af Grænsen udkommer til Christianshavns Bogfestival. I 2016 blev hun i øvrigt udpeget af Literary Europe Live til at være en af de ti mest interessante unge litterære stemmer i Europa.
>> PROGRAM <<
► Den Store Scene, Hallen
Kl. 12.00 Svend Åge Madsen: Af en anden verden
Kl. 13.00 Maren Uthaug: Hvor der er fugle
Kl. 14.00 Jesper Wung-Sung: En anden gren
Kl. 15.00 Jonas T. Bengtsson: Sus
Kl. 15.45 Agnete Friis: Sommeren med Ellen
Kl. 16.30 Erik Fosnes Hansen: Et hummerliv
Kl. 17.30 Erika Fatland: Grænsen
► Balkonscenen, 1. sal
– Christianshavns 400 års jubilæum
Kl. 12.15 Bjørn Westerbeek Dahl: Til Rigets forsvar og Byens gavn
Kl. 13.15 Asser Amdisen: En ualmindelig og kortfattet danmarkshistorie
Kl. 14.15. Allan Mylius Thomsen: Byen der forsvandt 1961-1972
Kl. 15.15 Pernille Kaalund: Christianshavn bag facaderne
Kl. 15.45 Kristian Hvidt: Malernes Christianshavn
Kl. 16.15 Anders Bjørn og Jane Lytthans: Christianshavn i 400 år
► Lille Scene, 1. sal
Kl. 13 – 17 Vækstlagets forfattere.
Scenen udsmykkes af Javier Tapia.
Hvor: Hal C, Arsenalvej 6
Hvornår: lørdag 21. april kl. 12-18
Fri entré til Christianshavns Bogfestival
Om Christianshavns Bogfestival
Den første Bogfestival løb af stablen i 2004 på Christianshavns Torv i forbindelse med Verdens Bogdag. Festivalen har siden da, fået ben at gå på og har bevæget sig rundt i bydelen på jagt efter nye perspektiver og måder at formidle litteratur på.
Festivalen arrangeres af Christianshavns Bibliotek, der i sammenspil med lokale aktører og institutioner tematiserer programmet for bogfestivalen.