De fleste voksne læseheste har vel som børn stiftet bekendtskab med Astrid Lindgrens univers og har læst de mange klassiske fortællinger om Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg eller Brødrene Løvehjerte. At jeg selv har støvet det meste af forfatterskabet igennem som barn, har dog ikke afholdt mig fra at gå i barndom og genlæse nogle […]

De fleste voksne læseheste har vel som børn stiftet bekendtskab med Astrid Lindgrens univers og har læst de mange klassiske fortællinger om Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg eller Brødrene Løvehjerte.

At jeg selv har støvet det meste af forfatterskabet igennem som barn, har dog ikke afholdt mig fra at gå i barndom og genlæse nogle af bøgerne som voksen, især efter at min datter er blevet født er interessen for Lindgrens bøger blevet vakt til live igen.

”Da Emil hældte dej ud over sin far” er en af de bøger, som jeg for nyligt har læst og genlæst med min datter.

Bogen starter med en introduktion af hvem Emil og hans familie er og af Katholt i Småland i Sverige, hvor Emil og hans familie som bekendt bor.

I denne fortælling om Emil fra Lønneberg sker der to ting. Den ene er, at Emil sætter en musefælde op for at fange den irriterende mus, der hele tiden spiser af familiens flæsk, så pigen Lina ikke kan bruge det. Fælden placeres under familiens spisebord og Emils far ender med at få sin ene tå i klemme i fælden – Emil bliver igen upopulær og kommer over i laden, hvor han snitter endnu en af sine træfigurer.

Herudover sker der det, at familien en dag skal have palt til middagsmad. Fadet med palt har Emils mor placeret i vindueskarmen så det kan køle af. Da Emil vælger at læne sig ud af vinduet for at se på sin far, der ligger og sover nede foran på græsset vælter det store fad med indhold ned over hans far, hvilket resulterer i et raserianfald af den tredje verden så Emil igen må løbe over i laden og bruge tiden på at snitte endnu en træfigur.

Det var en fornøjelse at læse denne bog. Selvom min lille datter ikke er så gammel endnu kunne jeg fornemme, at hun var ret glad for illustrationerne i bogen – og når hun bliver ældre får hun sikkert endnu mere ud af fortællingen end hun gør nu.

Bogen er sjov, underholdende og har gode illustrationer – jeg har kun godt at sige om denne klassiske bog om Emil fra Lønneberg og giver den derfor 4 store stjerner – fortællingen holder stadig vand, både for børn og for barnlige sjæle.

Lån bogen på Bibliotek.dk