I dag er det Verdens Bogdag og vel det man bedst kan betegne som bogens fødselsdag. Vi vil i den forbindelse tegne et portræt af dagens hovedperson.

Men hvornår bogen præcis er fra, er faktisk mere et definitionsspørgsmål end at spørgsmål om at tælle år. Er man typen, der mener, at en bog er noget, der er trykt ned i et materiale f.eks. træ eller papir, så skal vi ikke så langt tilbage. Verdens ældste trykte bog er fra Kina og blev trykt 11. maj i år 868 e.Kr. Bogen er det man kalder en blokbog, der er tryk med indfarvede træblokke, der er udskåret. En teknik man også har brugt i Korea, men er ikke dateret.

Uden at være smagsdommer lyder den føromtalte kinesiske bog en smule mindre værdifuldt end den næste bog-definition. Her er vi nemlig havnet 600 f.Kr. og i det nordlige Italien i området, hvor etruskerne holdt til. Denne bog er ganske vist ikke trykt, men er til gengæld af 24 karat guld med seks illustrerede guldsider og hæftet sammen af guldringe. Ingen smalle steder der!

Kan du godt lide at sætte lys i kager, så er det måske værd at kigge på den sidste definition af bogen. Her er vi nemlig helt tilbage omkring 3.000 år f.Kr. og dermed bliver det over 5.000 lys, der skal sættes på kagen (Det er vel fredag). Det var nemlig sådan, at sumererne og assyrerne, som boede der, hvor Irak er i dag, skrev med kileskrift på lertavler og lidt længere mod vest i Egypten, skrev man hieroglyffer på strimler fra papyrusplanten.

Uanset, hvilken definition, man mener er den rigtige, så kommer man jo ikke uden om, at bogen har haft en kæmpestor indflydelse, ja, hvis ikke altafgørende indflydelse på verdenshistorien. De 10 bud blev skrevet på stentavler omkring 1.500 f.Kr. og senere kom Bibelen, som den dag i dag, stadig er en af de absolut bedst solgte bøger på verdensplan. Der kan man alligevel tale om et langt liv på en bog. Sagn og myter er først fortalt, sidenhen nedskrevet og videreformidlet til andre end selve fortælleren. Tænk på Iliaden og Odysseen af Homer og den indflydelse disse to nedskrivninger af sagn og historier havde på de gamle græske filosoffer, som der stadig refereres til og endda har ord i vores sprog, opkaldt efter sig.

Herhjemme ligeså med vores historier om Tor, Odin og alle de andre guder i nordisk mytologi. Går vi længere frem i tiden så overvej lige, hvordan dit forhold til kirken ville se ud, havde det ikke været for Luthers lille Katekismus og Darwins Arternes oprindelse?

Stop! Man kan jo blive ved med at opremse værker med kolossal indvirkning på vores nuværende liv og vi har nærmest ikke engang rørt ved overfladen. En kulturarv uden sidestykke.

Vi har jo år 2021 og bogen har måske mere end nogensinde sin berettelse i vores hverdag. På mange måder er vi jo heldige i dag, at bogen som medie er så let tilgængelig, som den er. Tænk på din stakkels skulder, hvis du konsekvent skulle slæbe stentavler med i S-toget. Der er vi alligevel noget så langt, at bogen både er blevet mere håndterbar, men også har fået en make-over, så den kan stå fint i et salgsvindue og lokke nye læsere til.

Men når sandheden skal frem, så kan en bog iklædes nok så meget omtale, pynt eller 24 karats guld. Det er stadig og vil altid være indholdet, der tæller når det sidste ord er læst eller lyttet. Det kan intet eller ingen tage fra dagens fødselar.

Bogen har ikke skuffet over tid, som alle andre, men holdt ud med sin vedholdenhed og for det, letter vi her på redaktionen hatten for.

Tillykke du gamle og god weekend derude.