Jeg tror, de fleste kender Dan Brown som forfatteren bag Robert Langdon serien, der for alvor blev kendt med filmatiseringen af Da Vinci Mysteriet og alle hans øvrige romaner til voksne, men nu har han …

Jeg tror, de fleste kender Dan Brown som forfatteren bag Robert Langdon serien, der for alvor blev kendt med filmatiseringen af Da Vinci Mysteriet og alle hans øvrige romaner til voksne, men nu har han også begivet sig ud i børnelitteratur.

Vild symfoni handler om musen Maestro, der tager ud på en rejse for at samle et orkester med en masse forskellige dyr, der alle har hver deres lyde.

Vild Symfoni er i virkeligheden meget mere end en bog. I sin kombination af virkelig flotte illustrationer, rytmiske vers, baggrundsmusik via en app og små statements undervejs, der ”oversætter” versenes budskaber til børnene, har han med bogen skabt et helt underholdningsunivers.

For eksempel er episoden, hvor Maestro Mus kigger på kænguruerne, der springer højt og hurtigt rundt, og den lille mus også gerne vil kunne hoppe sådan, efterfulgt af ”Det er nemt at beundre andres færdigheder, men glem ikke, at du også selv kan mange ting”. På den måde er der er en masse positiv læring om selvværd og selvtillid og at have det godt og være søde mod hinanden.

Fungerer det? Som voksen læser synes jeg, at den er forrygende. Det er gennemarbejdet kvalitet både visuelt, auditivt og indholdsmæssigt – der er tænkt over alle detaljer. Men måske er der en anelse for mange detaljer.

Og jeg er heller ikke sikker på, at det fungerer at højtlæse rytmiske vers mens man lytter til baggrundsmusik – der sker simpelthen for meget på én gang. Og musikstykkerne er også noget længere, end det tager at læse versene, og mine børn mistede tålmodigheden. Og jeg bryder mig egentlig heller ikke om at sidde med en telefon, mens jeg læser højt for mine børn. Jeg synes ikke, at de to medier hører sammen.

Men bogen er så sød og fin, og vi læser den uden at høre musikken. Og musikken fra app’en lytter vi nu til, når vi laver andre ting, for det er virkelig fin og rar baggrundsmusik. Og sådan kan man jo også bruge det.

Du kan læse mere om Dan Browns projekt på www.wildsymphony.com

Dan Brown, Vild symfoni, Politikens Forlag, september 2020, 48 sider.