Hardcore History er en af mine absolutte yndlingspodcasts. Den udkommer med uregelmæssige mellemrum i timelange afsnit – nemt op til seks timer pr afsnit – og nogle emner behandles i flere afsnit uden at det …

Hardcore History er en af mine absolutte yndlingspodcasts. Den udkommer med uregelmæssige mellemrum i timelange afsnit – nemt op til seks timer pr afsnit – og nogle emner behandles i flere afsnit uden at det forkorter afsnittenes længde. Dan Carlin, der er forfatter og fortæller på podcasten, har en dragende stemme, når han fortæller om død og ødelæggelse og civilisationers sammenbrud. Podcasten har titler som Supernova in the east (om japanernes krigsførelse under 2. verdenskrig), The celtic holocaust (om romernes morderiske fremfærd over for kelterne), Prophets of doom (om religiøs vanvid i kølvandet på reformationen) eller Blueprint for Armagedddon (om 1. verdenskrig).

Dan Carlin er ikke historiker, men han forstår at grave sig ned i dramatisk historisk stof og ikke bare fortælle om dramatiske begivenheder i verdenshistorien, men også perspektivere det og vigtigst af alt: at gøre det levende og nærværende, så man som lytter sætter sig i øjenvidnernes sted. Det er fremragende historieformidling for feinschmeckere!

Derfor havde jeg også glædet mig til Enden er altid nær, dog også med en anelse bæven. For kan Carlin overføre sine fantastiske podcast, der også – ikke kun, men også – er båret af hans stemme og oplæsning, til papir? Svaret er både og.

Enden er altid nær omhandler nogle af de samme apokalyptiske emner som podcasten, og Carlin har samme flair for at fortælle om fortidens katastrofer, så de bliver sat i kontekst både historisk, men også hvorfor vores forfædres skæbne faktisk stadig kan lære os noget om vores eget samfund – og hvordan det ender. Katastrofernes tid er ikke forbi, og dilemmaer, udfordringer og fremtidsfrygt er menneskets faste følgesvende. Det er absolut relevant og spændende at læse om.

Til gengæld har Carlin omsat sin podcastglæde for små sidespring til et omfattende fodnoteapparat med små, informative bidder med mere viden eller tankestrejf. Der er i alt 337 fodnoter på bogen kun 272 sider, og det er ikke bare hamrende irriterende; det er decideret læseuvenligt.

Når det er sagt, så vil mange sikkert få meget ud af at læse Enden er altid nær, især hvis de kan abstrahere fra fodnoterne. Selv vil jeg også fremover foretrække at høre Hardcore History, og glæde mig til næste gang der dukker et afsnit op med 3 til 6 timers død og ulykke med den uforlignelige podcasthost Dan Carlin.

Dan Carlin: Enden er altid nær. 272 sider, Harper Collins. Oversat af Lene Støvring, udkom 20. august 2020