Danmarkshistorier er en ny letlæsningsserie, som er skrevet af Jim Højberg. Serietitlen Danmarkshistorier fortæller fint, hvad bøgerne handler om. Bøgernes bagsidetekster: Den danske sejr: Da Dannebrog faldt ned fra himlen…: “Henrik er 14 år. Han skal med kong Valdemar i krig. Da hæren er ved at tabe, falder der et flad ned fra himlen. Det… Læs mere Danmarkshistorier 1-2 af Jim Højberg

Danmarkshistorier er en ny letlæsningsserie, som er skrevet af Jim Højberg. Serietitlen Danmarkshistorier fortæller fint, hvad bøgerne handler om.

Bøgernes bagsidetekster:

Den danske sejr: Da Dannebrog faldt ned fra himlen…: “Henrik er 14 år. Han skal med kong Valdemar i krig. Da hæren er ved at tabe, falder der et flad ned fra himlen. Det er Dannebrog. Med flaget vender krigslykken. Med Dannebrog højt hævet vinder danskerne slaget. Læs om slaget i 1219.”

Rune ser på runesten: Om Jelling-stenen…: “Ludwig kommer til Jelling. Han kommer fra Tyskland. Han kan riste runer. Han er med til at lave den store Jelling-sten. Stenen kalder vi Danmarks Dåbsattest. Læs her i bogen hvorfor.”

Billede af: Danmarkshistorier 1-2 af Jim HøjbergDanmarkshistorier 1-2 af Jim Højberg

Serien Danmarkshistorier er velskrevet og letlæst. Den danske sejr har et lixtal på 21 og Rune ser på runesten har et lixtal på 18. Det vil sige, at begge bøger kræver rimeligt stabile læsere. Historierne er inddelt i kapitler på 2-5 sider. Kapitlerne er med til at gøre læsningen overskuelig – og samtidig kan læseren holde helt naturlige pauser. Derudover er kapitlerne delt op i kortere afsnit og teksten er læsevenlig med forholdsvis enkle og korte sætninger.

Billede af: Opslag i Den danske sejr af Jim HøjbergOpslag i Den danske sejr af Jim Højberg

Begge bøger har flotte illustrationer, som er lavet af Rasmus Jensen. Alle illustrationer understøtter handlingen i bøgerne rigtigt godt. Der er dog langt fra illustrationer på alle sider, så man skal kunne læse ret selvstændigt, når der ikke er illustrationer at støtte sig op af. Antallet af illustrationer passer ganske fint i forhold til både emnerne og sværhedsgraden.

Rasmus Jensen, som har lavet illustrationerne til denne serie, har også illustreret andre historiske letlæsningsbøger, blandt andet Tre i krig af Lene Møller Jørgensen – der er ingen tvivl om, at Rasmus Jensen er super dygtigt til at lave illustrationer til netop de historiske emner.

Billede af: Opslag i Rune ser på runesten af Jim HøjbergOpslag i Rune ser på runesten af Jim Højberg

Bøgerne er både lærerige og vil give de fleste stof til eftertanke. Jeg synes, at det er virkelig dejligt, når der kommer bøger for børn, som handler om noget, der er fælles for alle, nemlig vores historie. Samtidig kan bøger som disse måske også tiltrække læsere, som ellers sværger til fagbøger.

Jim Højberg har skrevet andre historiske letlæsningsbøger, blandt andet serien om Bjarne under besættelsen. Bjarne under besættelsen har nogenlunde samme sværhedsgrad som Danmarkshistorier. Det siger nok sig selv, at Danmarkshistorier ikke er en fortløbende serie om de samme personer. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden, hvilket kan være en stor fordel. Jeg synes dog, at førnævnte serie om Bjarne har lidt mere kød på historien. Men begge serier vil være gode både til læsetræning, og samtidig også til børn, der gerne vil tilegne sig historisk viden uden det bliver for svært.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine4 af 6 stjerner /Tine

Den danske sejr – 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772146997
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 22

Rune ser på runesten – 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772147000
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 23

___
Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.