Dansk Forfatterforening reager skarpt på udmelding fra Storytel om en ændret betalingsmodel for streaming af lydbøger.

I slutningen af august skrev Dansk Forfatterforening et skarp indlæg på deres hjemmeside, hvor de vendte sig mod den såkaldte revenue share-betalingsmodel (puljevederlag) i stedet for stykpris. Heri påpeges, at denne betalingsmodel er i strid med de indgåede aftaler med Gyldendal og Lindhardt og Ringhof, landets to største forlag.

Reaktionen fra Dansk Forfatterforening var afstedkommet af udmeldinger om en kommende ændret betalingsmodel fra Storytels direktør, Jonas Tellander, fremsat i de svenske internettidsskrifter Svensk Bokhandel og Boktugg tidligere samme måned. I øvrigt bragte BogMarkedet en oversættelse af Jonas Tellanders essay i Boktugg.

I en mail til BogMarkedet den 3. september skriver Morten Visby, formand for Dansk Forfatterforening:

”Revenue sharing er et meget effektivt værktøj, hvormed en streamingtjeneste kan udvide sit marked løsrevet fra den værdikæde, der ligger bag skabelsen af værkerne. Forfatterne får en andel af omsætningen, men kommer også til at dele risikoen ved tjenestens forretningsudvikling uden reel indflydelse på projektet. Derfor holder vi nu de store forlag fast på deres aftaler med Dansk Forfatterforening.”