Tre dage med afrikansk litteratur i centrum finder sted på ny festival i oktober.
Som kontinent står Afrika anno 2024. På den ene side er man både ved at indtage en ny geopolitisk placering, og på den anden side er man stadig plaget af militære interventioner, store indre spændinger og enorme klimaudfordringer.
Samtidig er det et kontinent med myriader af sprog, hvor de store koloniale sprog fortsat dominerer, lyder det fra Dansk PEN, der står bag den nye afrikansk litteraturfestival, ‘Dialog med Afrika’, der finder sted i henholdsvis Aarhus og København i oktober.
– Dialog gennem litteratur er vejen frem for nye samarbejder og bedre vilkår for forfattere, herunder friheden til at ytre sig som man vil. Derfor inviterer Dansk PEN, i samarbejde med Aarhus Universitet, og Aarhus Litteraturcenter, til afrikansk litteraturfestival, hvor afrikanske forfatterne i debat med herboende afrikanske litterater, afrikaspecialister, menneskerettighedsforkæmpere og politikere kan give den danske offentlighed nye indsigter gennem litteraturen, skriver arrangørerne bag festivalen.
Prominente personligheder
Programmet for festivalen byder på flere prominente personligheder fra Afrika.
På festivalen kan kan møde Billy Kahora (foto), der er forfatter og tidligere redaktør på det litterære og indflydelsesrige tidsskrift ‘Kwani?’, der holder til i Kenyas hovedstad Nairobi.
Derudover kan man opleve den prisvindende satiriker og forfatter Kakwenza Rukira Bashaija fra Uganda, der er i eksil i Tyskland og Kofi Anyidoho, der er forfatter og professor emeritus fra Ghana.
Den somalisk-danske bogaktuelle forfatter Qaali Schmidt-Sørensen, bogaktuelle Anne Green Munk og Gabriel Aeauh Mainoo, samt forskerne Helen Atawube, Ghana og Emmanuel Saboro, Ghana, og danske forfattere som Thomas Boberg, Trine Andersen og Peder Frederik Jensen er ligeledes en del af programmet.
De respektive forfattere og deltagere vil bl.a. blive spurgt ind til vilkår for skribenter, muligheder og udfordringer ved at skrive på eget sprog eller et kolonisprog, og det at skrive udenfor eller i sit hjemland.
Festivalen finder sted i Århus den 12. og 13. oktober på Godsbanen og i København den 14. oktober i Trinitatis Kirke Sognehus.
Det er gratis at deltage. Læs hele programmet her: Dialog med Afrika – Lær Afrika at kende gennem litteraturen.
Festivalen er støttet økonomisk af Aarhus Kommune og Statens Kunstfond.