En ny bog, der omhandler Muhammed-krisen i 2005, anklages for løgn af forbundet og seks af Muhammed-tegnerne.
I starten af april udgav Mette Winding Top bogen Den forkerte Muhammed-tegner – og andre nuancer af karikaturkrisen på Forlaget Vandkunsten. Bogen følger bladtegner Lars Refn, som oplevede karikaturkrisen på nært hold, men som aldrig har fået taletid eller opmærksomhed i medierne tegnere, der stod bag.
På sin hjemmeside skriver forlaget bl.a. om bogen:
– Men hvad skete der egentlig dengang i efteråret 2005? Og hvordan skal det forstås nu, 18 år senere? Var der overhovedet tegnere, som ikke turde tegne profeten Muhammed? Eller var det hele en avisand med fatale konsekvenser? Bogen følger en af muhammedtegnerne under de dramatiske begivenheder og sætter alvorlige spørgsmålstegn ved både pressens og politikernes indsats…Den offentlige fortælling om krisen stemmer langt fra overens med, hvad virkelig skete.
De tolv tegninger blev bragt tilbage i 2005, da forfatteren Kåre Bluitgen fortalte om sit besvær med at finde en illustrator til bogen Koranen og profeten Muhammeds liv. Illustratorerne frygtede ifølge Bluitgen opgaven, hvilket den nye bog sætter spørgsmålstegn ved.
– Illustratorerne har to forskellige forbund, de kan være medlemmer af, og jeg har talt med daværende bestyrelsesmedlemmer for forbundene for at høre, om de kunne genkende problemet med, at illustratorerne sagde nej, fordi de frygtede opgaven. I begge fagforbund siger de, at det kender de intet til. Det ene forbund fik lavet en intern analyse, som bekræftede, at ingen af dem, der blev spurgt, afviste på grund af frygt. Jeg har talt med nogen, der sagde nej, fordi de enten ikke havde tid eller lyst. En illustrator sagde til mig, at hun ikke havde mulighed for at kaste sig over så stor en opgave, fordi der var for få penge i det, udtaler Mette Winding Top til Jyllands-Posten.
I et åbent brev fra bladtegnernes forbund Danske Bladtegnere, samt Kåre Bluitgen og seks af de otte tegnerne, der stod bag tegningerne tilbage i 2005, kritiseres bogen for sin grundpræmis om, at ‘bladtegnere ikke nærede nogen frygt for at gøre grin med islam; at Kåre Bluitgen gik ud med en løgn.
– Som parter med lod i et begivenhedsforløb af national interesse føler vi os forpligtede til at påpege bogens fejlbehæftede fremlæggelse af hændelsesforløbet. Vi tager afstand fra dens såkaldte nuanceringer, dens metode og fejlslutninger, skriver forbundet i sit åbne brev og fortsætter længere nede:
– Hensigten bag Den forkerte muhammedtegner skulle være at klæde lærere på til at undervise skolebørn i fake news og manglende kildekritik. Men med sin manglende dokumentation for grund-præmissen om en løgn er bogen uegnet til at blive benyttet på den måde, og vi vil advare imod, at undervisere tager bogens såkaldte nuanceringer af begivenhedsforløbet for pålydende.
Over for Jyllands-Posten siger forfatter Mette Winding Top, at hun er ked af formuleringen i bogens pressemeddelelse.
– Jeg har været meget bevidst om ikke at skrive, at det var løgn, i bogen, for jeg kan ikke konkludere, at det er forkert, siger hun.