Siger filmtitler som “Another Earth”, “Inception” og “Interstallar” dig noget, og kunne du lide dem? Så vil du helt sikkert også kunne lide “Dark Matter” af Blake Crouch. Men du skal være indstillet på at læse en historie der roder med din hjerne, og vender op og ned på alt hvad du tror er virkeligt. […]

Siger filmtitler som “Another Earth”, “Inception” og “Interstallar” dig noget, og kunne du lide dem? Så vil du helt sikkert også kunne lide “Dark Matter” af Blake Crouch. Men du skal være indstillet på at læse en historie der roder med din hjerne, og vender op og ned på alt hvad du tror er virkeligt. Bogen er vanvittigt spændende, og sætter rigtig mange tanker igang om den verden vi lever i, og det liv vi hver især har.

Bogen bygger på en tanke om at der eksisterer et uendeligt antal parallelle universer, magen til vores, og så alligevel ikke helt. Hver gang vi står overfor et valg, skaber vi en ny virkelighed hvor vi vælger det vi i denne virkelighed vælger fra. Dette gentager sig hver gang vi foretager et valg i livet – stort eller lille. Hver af de nye “virkeligheder” der på således opstår, deler sig på samme måde for hvert valg der bliver taget i dem. Med 7 mia. mennesker på kloden, der hver især foretager mange valg hver dag, bliver det ret hurtigt til en del parallelle virkeligheder.

Jason Dessen er professor på et universitet, og gift med Daniela der underviser i kunst. Jason kunne være blevet et stort navn i videnskabens verden, og Daniela kunne være blevet en stor og anerkendt kunstner, hvis de havde valgt anderledes i livet. En dag kidnappes Jason, og transporteres til en verden hvor han rent faktisk blev et stort navn. Men det er samtidig en verden hvor han ikke er gift med Daniela, og deres søn Charlie, er aldrig blevet født. Spørgsmålet er så, hvilken af de to verdener der er den virkelige, og om de begge er lige virkelige? Jason vil tilbage til Daniela og det liv han havde med hende og sønnen. Men at finde den rigtige verden, blandt uendeligt mange, er ikke så ligetil.

Crouch har med “Dark Matter”, slået sit navn fast med syvtommersøm – mindst. Ikke alene kan han udtænke en historie der vender alt på hovedet, men han kan også gøre den troværdig. Ikke på noget tidspunkt var der et sted hvor jeg tænkte at historien faldt fra hinanden. Den er utroligt gennemarbejdet, og befolkes af karakterer der ligesom selve historien, er troværdige og tydelige. “Dark Matter” er en stor fortælling om universets kræfter i almindelighed, og om den største kraft af dem alle: kærligheden.

Jeg har en svaghed for fortællinger der vender op og ned på virkeligheden, uden at være decideret science fiction eller fantasy. Derfor blev “Dark Matters” knap 400 sider pløjet igennem på et par dage. Den er virkelig velskrevet, spændende og ikke mindst, tankevækkende og udfordrende. Den er med andre ord slet ikke til at slippe. Jeg kan kun anbefale dig at læse den, men du skal være forberedt på at få rokket ved din virkelighedsopfattelse. De teorier Crouch bygger bogen på, er faktisk teorier som seriøse videnskabsfolk arbejder med. Tænk hvis de har ret!

 

Lån bogen på Bibliotek.dk