“Victor vågner, klokken er næsten et. Det grå mørke er tungt indeni ham. Han prøver at ryste det af sig. Han kommer smilende ud i køkkenet, laver mere kaffe. Monika spørger, hvad han har lyst …

“Victor vågner, klokken er næsten et. Det grå mørke er tungt indeni ham. Han prøver at ryste det af sig. Han kommer smilende ud i køkkenet, laver mere kaffe. Monika spørger, hvad han har lyst til at lave. Han trækker på skuldrene.”

Monika er en ung dansk kvinde ansat som receptionist på et hotel. En dag forelsker hun sig i Victor, som er gartner og fra Ecuador. De bliver kærester, men sammen med kærligheden følger også interviews med migrationsmyndighederne om deres hverdag og liv sammen. Det er muligt at kærligheden ikke kender grænser. Men landegrænser spænder ben for kærligheden. De vælger at bosætte sig i Sverige og det er især her vi følger det unge par.

Monika tager fortsat på arbejde i Danmark, mens Victor bliver mere og mere passiv i den lille lejlighed. Han vil gerne på sprogskole. For at kunne komme det, skal han skrives op ved fysisk fremmøde på et kontor. Men en opskrivning kræver et cpr. nr. og det kan tage tid at opnå et sådan. Uden sprog er det svært at finde et job eller at lave frivilligt arbejde. Og uden kontakt til andre svensktalende er det svært at lære sproget. Det er med andre ord slet ikke let at være fremmed. “Han savner noget at lave, dagens ensformighed gør ham træt. Der er alt for meget tid til at tænke, for meget tid til alle detaljerne.”

I Udstrakt landskab er der fokus på hverdagens langsomme tempo. Vi hører om frugt, der kan købes og om folk på gaden, de ser fra deres vindue. Men tempoet er lige i underkanten til min smag til en roman. Også selvom det givetvis skal afspejle, præcis hvad det unge par oplever; ventetid og hverdag. Ventid og hverdag. Ventetid og hverdag. Det må være så frustrerende! Kærligheden er der, men kan den klare det pres den udsættes for?

Romanen er til læseren, der ikke kun vil have handling, men også sætter pris på det poetiske som her: “Han har gået og tænkt: Hvad gør jeg her. Regnen, parken gaderne, vinteren, byen, broen, grænsen, ænderne, svanerne, julelysene, lyskæderne i gågaden, lysende gaver i blå, gul og rød på træ på Gustav Adolfs Torg, et kor som synger julesange, All I Want for Christmas.”

Romanen er vævet over forfatterens egne erfaringer med kærlighed på tværs af landeskel og erfaringer med de danske og svenske immigrationsmyndigheder.

Dea Sofie Kudsk (f. 1990 i Salling) har læst Idéhistorie ved Aarhus Universitet med særligt fokus på Latinamerika. Hun bor i Salling med sin colombianske mands og deres søn. Hun har tidligere skrevet romanerne Bogotana (2017) og fjorden kysten (2018).

Dea Sofie Kudsk, Udstrakt landskab, Jensen & Dalgaard, Oktober 2020, 150 sider.