Oliver Lovrenski modtager som den yngste nogensinde Bokhandlerprisen.

For syv uger siden udgav Oliver Lovrensk sin debut Da vi var yngre, og på fredag fylder forfatteren 20 år. I går stod han på scenen i Litteraturhuset i Oslo, hvor han som den yngste nogensinde modtog Bokhandlerprisen.

Bokhandlerprisen er uddelt siden 1948 og minder på mange måder om De gyldne Laurbær, da det er ansatte i de norske boghandlere, der over to runder finder vinderen via afstemning.  Prisen regnes som en af de mest prestigefyldte i Norge.

Sensationsbogen fra Norge.   

Siden romanen blev lanceret for knap to måneder siden har den toppet bestsellerlisterne og i følge VG, har oplagstallet rundet de 43.000. Det bemærkes, at det første oplag blot var på 3.000 og sidenhen er bogen blevet genoptrykt flere gange af forfatterens norske forlag Aschehoug.

– De to bedste indikatorer på, at noget er godt, er et godt bogsalg og Bokhandlerprisen. Det er folket. Både det at sælge som bare pokker og det at få Bokhandlerprisen betyder, at jeg har ramt det vigtigste, som er de almindelige mennesker i Norge, siger Lovrenski til NTB.

Allerede om en uge kan Lovrenski igen stå på en scene og modtage en anden af Norges store priser. Lovrenski er nemlig en af fem nominerede til Brageprisen, der er  ofte uddeles til en mere litterær roman end den, der vinder Bokhandlerprisen.

Romanen har allerede fået en del opmærksomhed fra udlandet og er solgt til 14 lande inklusive Penguin Random House. Bogen er også solgt til Danmark, og udkommer på Lindhardt og Ringhof til august.

– Der er meget at fejre, og det skal fejres, men jeg skal arbejde på min fødselsdag. Jeg vil egentlig bare arbejde, skrive mere, men jeg nyder virkelig alt, hvad der sker, udtaler Lovrenski.

Om Oliver Lovrenski
Oliver Lovrenski (f. 2003) er vokset op i Norge med kroatisk baggrund. Hans litterære debut, Da vi var yngre, er en intens, poetisk og rå coming-of-age roman fra nutidens byliv, oplyser Lovrenskis agentur Salomonsson Agency.

Foto: Jarli & Jordan