Nogle forfattere skriver en hel bog med kun et enkelt budskab, andre skriver to sider, hvor hver eneste sætning fortæller en historie. Det er sådan, jeg har det med Delphine de Vigans bøger – de …

Nogle forfattere skriver en hel bog med kun et enkelt budskab, andre skriver to sider, hvor hver eneste sætning fortæller en historie. Det er sådan, jeg har det med Delphine de Vigans bøger – de er så fulde af følelse og mættet med sanseindtryk, at jeg læser dem ét stræk med hjertet knuget i brystet. For er der noget, Vigan er mesterlig til, så er det at sætte ord på noget, vi alle kan relatere til, men selv har svært at beskrive.

Scenen er sat i Paris, og vi følger to uafhængige personer; Mathilde, som er enlig mor til tre og projektleder i et stort firma, og den praktiserende læge Thibault, som arbejder som lægevagt og tager på hjemmebesøg hos Paris’ udsatte borgere.

Mathilde er raget uklar med sin chef, og langsomt men sikkert ekskluderer han hende fra alt og alle på deres arbejdsplan. Hun ved ikke, hvad hun har gjort galt, og efterhånden som alle hendes kollegaer vender hende ryggen af angst for selv at blive ekskluderet, kryber angsten og ensomheden ind på hende og lægger sig som en tung sky over hele hendes tilværelse. Hun stopper med at sove, med at spise og med at være en nærværende mor for sine tre sønner.

Thibault er dybt forelsket i en ung kvinde kaldet Lila, som ikke vil binde sig til ham. De ses til flygtige seksuelle møder i Paris, altid på hendes præmisser, og da han en dag gør det forbi for at få en reaktion fra hende, forlader hun ham uden et ord. Kan han nu selv komme videre og fastholde sin beslutning?

Mathilde og Thibaults veje vil med tiden krydses, men spørgsmålet er, om de er modtagelige for forandring.

Vigan fortæller om to ensomme og fortabte skæbner, som man undervejs, som historien skrider frem, håber og hepper på vil mødes og forenes i noget, der i det mindste ikke føles så ensomt. Det er så trist, som det kan være uden at blive for tungt, og Vigan har endnu en gang skrevet et mesterværk af en roman. Jeg kan uden omsvøb sige, at Vigan er i toppen af mine absolut favoritforfattere, og at hun ved hver eneste udgivelse formår at overraske sine læsere.

Læs også vores anmeldelser af Delphine de Vigan her.

Delphine de Vigan: Underjordiske timer, Delphine de Vigan: Underjordiske timer, Oversat af Victoria Westzynthius, 250 sider, august 2020