Sidste weekend blev der for niende gang afholdt Lille Bogdag. Bogmarkedet har talt med Mads Joakim Skovgaard Holm, der er med til at arrangere festivalen, der finder sted i Johan Borups Højskoles fine lokaler.
Har i et indblik i antallet af besøgende?
– Det er svært at sige. Siden vi har fri entré, har vi heller ingen måde at tælle det på. Vores indtryk er, at forlagenes salg har været ret så godt. Lørdag var proppet dagen lang, både i oplæsningsrummet og alle tre udstillingsrum, såvel som i forlagshallen. Det har helt sikkert været den bedste Lille Bogdag nogensinde. Forklaring følger…
Hvilken respons har i fået fra udstiller og deltagere?
– Udpræget positiv uden behov for at runde op. Forlagene har haft tilstrækkeligt travlt, og de besøgende har været nysgerrige. God stemning hele vejen rundt. Hvad mere kunne man ønske sig?
Hvad har været særligt godt?
– Som arrangør er jeg ret forudindtaget, så jeg synes jo det hele har været godt. Hvis jeg skulle forsøge at specificere, ville jeg sige, at oplæsningsrummet har været særligt godt besøgt, hvilket var vildt dejligt at se. Måske er det fordi vi har lagt ekstra meget tid i programmet og programpunkterne? Vi har i år haft punkter (temablokke) om oversat litteratur, om kroppen, om visuel litteratur (tegneserier osv.) og meget mere. Derudover har det også været fedt at kunne fremhæve islandske mikroforlag i én udstilling og danske i en anden, og så selvfølgelig højskolens arkitektur & kunstlinje, der sammen med forfatterlinjen har lavet et zine med sin egen tilhørende udstilling. Vi har haft kakaoceremoni og bogsyningsworkshop. Vi har haft fællessang som højskolens skriveelever har digtet og musikelever har sat melodi til. Vi har haft foredrag om mikroforlag i norden og koncert med Martin Ryum. Variation og udvidelse må for alvor siges at have været nøgleordene i år… Men næste år, der fylder Lille Bogdag ti og Asger Schnack-Prisen fem, så mon ikke, der er lagt i kanen til konfettirør og røgmaskiner – plus det løse?
Andet godt, der ligger dig på hjerte omkring Lille Bogdag?
– Den fortsatte entusiasme fra mikroforlagene. Engagementet. Virketrangen. Gåpåmodet og ildhuen. På den måde er alt i virkeligheden, som det plejer, men det overrasker og overvælder os gang på gang. Sammenholdet, du ved. Fællesskab af og for det arbejde, vi laver. Ingen er konkurrenter, for vi ved, at vi alle arbejder for kunsten, og jo flere der gør det, des mere stiger mangfoldigheden og kvaliteten.
Udover Mads Joakim Skovgaard Holm er Sara Amrani, Rikke Oberlin Flarup, Lars-Emil Foder, Karen Elsebeth Jensen, Ana Stanićević, Christel Sunesen også en del af holdet bag Lille Bogdag.
Foto: Frej Rosenstjerne