PwC´s årlige analyse af bogbranchen er netop kommet. Prognosen viser, at det danske bogmarked har kår, selv om det ser mindre lyst ud i vores broderlande.

Nu foreligger Pricewaterhousecoopers (PwC) årlige analyse af bogbranchen, ’Global Entertainment & Media Outlook 2018-2022’. Prognosen – der er baseret på både kvantitative og kvalitative data – viser måske lidt overraskende, at trykte bøger og lydbøger vil opleve et fald, mens e-bøgerne får høj vækst.

Samlet set vil den danske bogbranche – såvel med trykte som digitale bøger i form af ebøger og lydbøger – være i vækst, og omsætningen forventes at stige med knap to procent årligt i perioden 2018 til 2022 – fra 2,3 milliarder kroner til ca. 2,6 milliarder kroner.

Godt vækstmarked

Leif Ulbæk Jensen, partner og medieekspert i PwC, udtaler i forbindelse med rapporten:

“Danskerne læser mange bøger, og det danske Bog- og Litteraturpanel viser, at andelen af danskere, som aldrig læser, er den laveste siden 2010. Samtidig viser 2017-rapporten fra FEP (Federation of European Publishers), at danske husholdningers årlige forbrug af bøger overstiger det europæiske gennemsnit. Det tyder altså på en meget positiv fremtid for den danske bogbranche.”

Danmark er på globalt plan det tredjebedste marked for vækst, og er det marked i Vesteuropa som har mest fremgang. På globalt plan forventes udviklingen at være positiv med en vækst på 1,5 %.

“Når man tager den digitale udvikling inden for andre medier i betragtning … holder den trykte bog skansen og er stadig et værdsat medie blandt forbrugerne. Udviklingen imod digitale løsninger er ikke så udtalt som inden for andre brancher, og derfor er den gennemsnitlige årlige vækst på global plan positiv,” fortsætter Leif Ulbæk Jensen. 

Væksten mellem boggenrer er ulige fordelt, således at uddannelsesbøger vil opleve den største vækst på godt 6 %. I denne kategori ventes lyd- og trykte bøger desuden øge omsætningen, hvilket i øvrigt er det eneste sted, vi ser dette.

Den skandinaviske fremtid

Den overordnet set positive udvikling for den danske bogbranche kan desværre hverken genfindes i Sverige eller Norge. Den svenske bogbranche spås at opleve et fald på 1,3 %, mens det er lidt mindre i Norge (0,3 %).  

Læs også: Kvalitativ og kvantitativ