Spændingsromanen Den fortabte mand er skrevet af den engelsk/australske forfatter Jane Harper. Jane Harper er født i England, men hun har boet i Australien, siden hun var 8 år. I 2016 debuterede Jane Harper med bogen, Tørke – efter den fulgte 2. selvstændige del, Skoven. Den fortabte mand hænger ikke sammen med de to første… Læs mere Den fortabte mand af Jane Harper

Spændingsromanen Den fortabte mand er skrevet af den engelsk/australske forfatter Jane Harper. Jane Harper er født i England, men hun har boet i Australien, siden hun var 8 år.

I 2016 debuterede Jane Harper med bogen, Tørke – efter den fulgte 2. selvstændige del, Skoven. Den fortabte mand hænger ikke sammen med de to første bøger.

Forlagets beskrivelse:

“To brødre, Nathan og Bub, mødes langt ude i den australske outback. De er nærmeste naboer og bor med flere timers kørsel imellem sig. Deres kvægjorder grænser op til hinanden herude.

De står foran kvægdriverens grav – et gammelt sagnomspundet gravsted – og foran dem ligger deres bror Cameron livløs på jorden, indtørret under den bagende sol. Han må have søgt ly ved gravstenen, der er den eneste skygge i miles omkreds.

Men hvorfor? Hvad lavede Cameron alene herude in the middle of nowhere? Han havde virket martret i den seneste tid. Besluttede han sig bare for at gå i døden?

For Nathan, Bub og resten af familien Bright, der i generationer har levet et stille, afsondret liv, rammer sorgen og fortvivlelsen hårdt. Men det uforklarlige dødsfald ribber også op i fortiden. For under overfladen i den skånselsløse outback gemmer der sig andet end kvægdriverens skelet.”

Billede af: Den fortabte mand af Jane HarperDen fortabte mand af Jane Harper

Den fortabte mand minder mig om Ødemark af Stina Jackson. Begge bøger foregår i et lille øde og afsondret miljø, hvor alle kender alle. Klimaet udgør dog en væsentlig forskel, da Ødemark foregår i det nordligste Sverige – og Den fortabte mand i den australske outback.

Både miljø- og personskildringerne er virkelig gode. Beskrivelserne af, hvad det gør ved mennesker, at bo alene og afsondret fra andre mennesker krøb under huden på mig. Historien bliver set og fortalt fra Nathans (den ældste bror) synsvinkel – og vi kommer tæt på hans håb, ønsker og drømme, og hvordan disse let kan smuldre og blive påvirket af stedet, hvor han bor. Vi hører også om Nathans søn, Xander. Xander bor ikke ved Nathan, men i Brisbane. Flere gange tænker Nathan, at der er forskel på, hvordan livet i den australske outback og i en større by påvirker en – og at Xander har ændret sig positivt ved livet i byen, han er blevet “blødere”.

Bogen er velskrevet, og plottet har en fin opbygning. Man skal ikke forvente en actionfyldt thriller, derimod er det en ganske “langsom” fortælling uden det vilde “tju bang”. Hvis jeg skal beskrive bogen med andre ord end thriller eller spændingsroman – så vil det være et psykologisk familiedrama. Det er egentlig ikke opklaringen af, hvad der er sket med den afdøde bror, der er det vigtigste i bogen, men mere fortællingen om familierelationer, ensomheden “in the middle of nowhere”, magtfordelingen både i og uden for hjemmene og de uskrevne love/regler i et lille samfund.

Et lille sideindskud – jeg har for flere år siden set tv-serien, De flyvende læger – og jeg kunne slet ikke undgå at se nogle af scenerne for mig, mens jeg læste Den fortabte mand. Både på grund af de afsides liggende steder, og i forhold til fjernundervisning (som i følge Nathan heldigvis er blevet lettere og bedre med tiden), men også i forhold til, hvor meget de enkelte mennesker skal kunne selv, for at kunne leve/overleve i outback’en.

Den fortabte mand får en stor anbefaling fra mig, men man skal være indstillet på en forholdsvis rolig fortælling, der bygger de menneskelige relationer, det ufattelig varme, ensomme og for de fleste meget anderledes og ukendte miljø – og hvordan man kan blive påvirket af dette.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: alpha forlag
ISBN: 9788772390567
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: The Lost Man
Oversætter: Karsten Nielsen
Sider: 399

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.