Jeg er ikke sikker på, at jeg har forstået bogen, og mine læseevner blev sat på prøve med at afkode opbygningen af bogen. Bogen kører som mange andre bøger i to spor, et nutidsspor og et fortidsspor. Nutidssporet bevæger sig tidsmæssigt fremad, mens fortidssporet bevæger sig baglæns, og det gjorde det enormt svært for mig […]
The post Den gode ven af Bjørn Esben Almaas first appeared on Bogrummet.

Jeg er ikke sikker på, at jeg har forstået bogen, og mine læseevner blev sat på prøve med at afkode opbygningen af bogen.

Bogen kører som mange andre bøger i to spor, et nutidsspor og et fortidsspor. Nutidssporet bevæger sig tidsmæssigt fremad, mens fortidssporet bevæger sig baglæns, og det gjorde det enormt svært for mig at holde fokus på handlingen, og jeg synes ikke denne opbygning gjorde noget godt for fortællingen. Gad vide, hvad forfatterens tanker bag har været.

Historien starter i en gardinbutik, hvor et ægtepar skal vælge gardiner. Det viser sig, at ekspedienten er en gammel skolekammerat af vores hovedperson – og mødet vækker fortrængte oplevelser i hovedpersonen. Hvor man normalt ville udveksle et par minder eller to med sådan en nyfunden skolekammerat og small-talke lidt, styrter vores hovedperson til sin kones forundring ud af butikken.

Vi får aldrig at vide, hvad hovedpersonen hedder, hvilket distancerer læseren fra ham, men fortidssporet introducerer os til en 11-årig dreng, der er blevet mobbet i skolen, fik bank og måske blev misbrugt af faderen til den skolekammerat, han møder 25 år senere i gardinbutikken.

Som jeg læser bogen, foregår nutidssporet i den tid, vi lever i nu, og med det in mente var der i hovedpersonens skoletid ikke det fokus på mobning, som der er i dag. Her måtte man klare sig selv, og man sladrede ikke til de voksne. Skoletiden har været barsk for ham og har ulmet i hans sind gennem hans voksne liv.

Mødet i gardinbutikken vækker vores voksne hovedperson barndomsminder til live i en grad, så han bliver fysisk syg og får dødsangst. De gamle minder får ham til at miste fodfæstet og han kan ikke tale med nogen om det – ligesom han som barn ikke have nogen at sige det til.

For mig, var det en forvirrende bog – jeg ville så gerne have fundet ud af, hvad det store traume i drengens liv var – for under mobningen og de følelser, det vakte i drengen, ulmede noget endnu større, der slog ham ud af kurs 25 år senere.

Selvom jeg har læst bogen 2 gange efterlades jeg uden forløsning.

Bogen er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2020 og jeg vil holde øje med, hvordan den klarer sig og se, om jeg måske kan falde over et forfatterinterview, der kan hjælpe mig med at forstå bogen fulde potentiale.

Jeg nøjes med 2 stjerner, som sikkert er dybt uretfærdigt, men bogen rører mig ikke i en grad, der berettiger til mere.

Lån bogen på biblioteket

The post Den gode ven af Bjørn Esben Almaas first appeared on Bogrummet.