I Svendborg ligger Litteraturhuset som i øjeblikket er Danmarks nyeste fysiske boghandel. Siden september har ejer Anna Holmgaard, rådgivet og hjulpet kunder med nye læseoplevelser.

Før september var Litteraturhuset en café med litteraturevents, men som Anna selv påpeger, så kan det være svært at få de økonomiske ender til at hænge sammen med events for 10 personer, og derfor har hun tilføjet muligheden for at købe bøger hos hende også. Ganske vist med et begrænset sortiment, hvor der både er plads til bestsellerne og de bøger, der lever mere stille, men som kan have samme værdi for læseren.

Anne fortæller: ”At arbejde med og formidle litteratur er for mig en hjertesag og selv om pengene ikke er store, så gør det at give litteratur videre, det hele værd. Jeg har lavet mange forskellige ting i mit arbejdsliv, men det er Litteraturhuset, der har givet mig den største arbejdsglæde.”

Siden åbningen har Anna mødt rørende stor opbakning til hendes butik fra lokalbefolkningen og hun føler at Litteraturhuset har været til på ny at give Svendborg et fællessted for litteraturen.
Gennem tiden har der i Svendborg, været flere boghandlere og i perioder op til 6-7 stykker, hvor det eneste der blev solgt, var bøger.

”Det er ikke mange butikker, der er tilbage, hvor der kun bliver solgt bøger. Selvfølgelig skal der være plads til de butikker, hvor bøger er en del af hele sortimentet, men vi er efterhånden så få 100% boghandlere tilbage i landet og faktisk kun 3 på hele Fyn og det synes jeg virkelig er synd.” siger Anna og fortsætter. ”Derfor er jeg gået i gang med et projekt med inspiration fra det amerikanske Bookshop.org”.

Bookshop.org er en stor amerikansk hjemmeside, som er skabt af den amerikanske sammenslutning af uafhængige boghandler og tjener flere formål. Dels at hjælpe amerikanerne med at støtte deres lokale boghandler, dels at være en portal, hvor man kan drøfte alt inden for det at drive en uafhængig boghandel.

Om sine tanker fortæller Anna: ”Det er et idealistisk projekt, det ved jeg godt, men jeg tror, at vi ved at lave en fælles platform, hvor vi kan brainstorme og dele erfaringer, kan stå stærkere overfor f.eks. Amazon når den tid kommer. Vores kulturvalg styres på mange måder af vores seneste oplevelse gennem maskinelle systemer og algoritmer. I en fysisk butik er det dig, der bestemmer.”

Anna er passioneret og i fuld gang med at undersøge muligheder for økonomisk støtte gennem fonde og andet. Hun håber at kunne komme i kontakt med andre ligesindet, da man trods alt er stærkere når man er flere om det.

”Jeg kunne virkelig godt tænke mig at få brainstormet med andre boghandler i landet og i det hele taget finde ud af om, der er andre som mig, der går med disse tanker og også kan se et behov for fællesskab mellem os boghandlere, som ikke nødvendigvis har en kæde i ryggen”

Vi vil gerne herfra BogMarkedet give opfordringen videre til resten af landet og kun opfordre til at kontakte Anna for at høre nærmere om projektet

Foto: Kristoffer Juel Poulsen