Kritikken af Anastasia Arkhipova som juryformand for H.C. Andersen-prisen er nu blevet så heftig, at hun har valgt at trække sig fra posten.

Efter massiv kritik har Anastasia Arkhipova valgt at trække sig som formand for den jury, der stod overfor at skulle udpege en vinder af H.C. Andersen-prisen, der også er kendt som “Børnenes nobelpris”.

Kritikken mod tegneren Anastasia Arkhipova har kredset om hendes plads i bestyrelsen for Moskvas Kunstnerforening, der har været meget positiv omkring krigen i Ukraine og afholdt konkurrencer, der har haft til hensigt, at gøre invasionen mere populær i Rusland. Selv har Arkhipova overfor DR afvist at støtte sådanne tiltag, men har alligevel valgt at trække sig.

Formanden for IBBY i Danmark, der i år ikke har indstillet nominerede til prisen som følge af kritikken af juryformanden, er tilfreds med juryformandens beslutning.

– Det glæder mig. Det er det eneste rigtige at gøre, siger Birgitte Reindel fra Selskabet for Børnelitteratur.

I H.C. Andersens fødeby er man ligeledes glade for beslutningen, melder byens borgmester.

– Vi er rigtigt glade for, at IBBY har taget vores kritik til efterretning og nu også erkender, at det ikke er foreneligt med en international anerkendt børnebogspris og en juryformand med tråde til russisk propaganda, skriver Peter Rahbæk Juel (S), der sammen med flere repræsentanter fra H.C. Andersen-organisationer, har klaget over valget af juryformanden.

– Anastasia Arkhipovas beslutning om at trække sig er den eneste rigtige – for der må ikke være en forbindelse mellem vores nationalikon H.C. Andersen og russisk propaganda om invasionen i Ukraine, tilføjer Peter Rahbæk Juel.

I pressemeddelelsen fra IBBY understreger man, at organisationen fordømmer krigen.

– IBBY fordømmer på det stærkeste og utvetydigt Ruslands militærs aggression mod Ukraine, skriver formand Sylvia Vardell.