Bare titlen, Den sidste boghandel i London, råbte jo til mig, at jeg skulle læse den… Bogen er skrevet at Madeline Martin. Forlagets beskrivelse: “Grace ankommer til London fra Norfolk med høje forventninger til sit fremtidige liv. Sammen med veninden Viv har hun planer om fest og farver, finansieret af deres jobs i de glamourøse… Læs mere Den sidste boghandel i London af Madeline Martin

Bare titlen, Den sidste boghandel i London, råbte jo til mig, at jeg skulle læse den… Bogen er skrevet at Madeline Martin.

Forlagets beskrivelse:

“Grace ankommer til London fra Norfolk med høje forventninger til sit fremtidige liv. Sammen med veninden Viv har hun planer om fest og farver, finansieret af deres jobs i de glamourøse stormagasiner – lige så snart de får de jobs. Grace er blevet smidt ud fra sit barndomshjem af sin skruppelløse onkel efter sin mors død, og har derfor ingen anbefaling med til at søge et nyt job, og hun må derfor lede efter et noget andet.

Graces mors gamle veninde, Mrs. Weatherford åbner sit hjem for de to unge kvinder, og hjælper Grace med et midlertidigt arbejde i den faldefærdige boghandel, Primrose Hill Books. Den gamle boghandler, Mr. Evans, er en tvær mand, som først afviser Grace og hendes idéer for butikken. Men som tiden går, får hun mere ansvar og blod på tanden, hjulpet på vej af butikkens brogede kundeskare. Og i blandt dem, den flotte pilot, George Anderson.

Da London kommer under angreb må Grace træde i karakter og udvise mod og udholdenhed for at holde sammen på sit lokalsamfund.”

Billede af: Den sidste boghandel i London af Madeline MartinDen sidste boghandel i London af Madeline Martin

Den sidste boghandel i London er en historisk roman om tiden i London under 2. verdenskrig.

Det er ikke meget jeg har læst, som foregår i London under 2. verdenskrig. Beskrivelserne af denne periode er rigtig gode – noget er genkendeligt fra fortællinger fra bøger og film fra både Danmark og Tyskland, men andet er nyt for mig. Det virker som om, at hele London holder vejret – og venter på en krig, som uundgåeligt virker til at ville ramme og give genlyd. Jeg kan ikke lade være med at tænke på talemåden “stilhed for storm”. Emner som rationering, beskyttelsesrum, mørklægning og det at miste nærtstående er noget af det, som unægtelig følger med en fortælling fra krigstiden.

Den sidste boghandel i London er velskrevet, fortalt i et let sprog og med en vinkel der ikke peger direkte på krigen – men nærmere følgerne af krigen, så på trods af det egentlig “tunge” emne, så egner bogen sig ganske godt til fx en tur til stranden.

Som nogle sikkert har gættet, så er omdrejningspunktet i fortællingen selvfølgelig bøger – og selvom personerne er vigtige, så er det mest fællesskabet omkring bøgerne, som optager mig. Et citat, som virkelig ramte mig (s. 122):

“Folk gav deres liv for at redde bøger, for at forhindre, at idéer og mennesker blev gjort tavse.”

Jeg kunne godt have ønsket lidt dybere personskildringer, men som nævnt, så er det egentlig ikke personerne i sig selv, som jeg finder vigtige – men derimod deres relationer og hvordan de handler i den tid, de befinder sig i.

Den sidste boghandel i London fik tårerne til at flyde, – men nok ikke på grund af det, som de fleste vil tro, når man taler om bøger, der foregår under 2. verdenskrig. Faktisk var det ikke sørgelige tårer som flød, men derimod en form for glædens tårer – tårer over den medmenneskelighed, som fortællingen også handler om.

På nogle områder er det en barsk og sindsoprivende fortælling om London i ruiner og om tab. Jeg lærte om husvagter, som var ganske almindelige mennesker, som frivilligt meldte sig som hjælpere i krigstiden. De hjalp fx med til, at alle håndhævede mørklægningen, men efterhånden som krigen skred frem hjalp de også under fx bombninger – med brandslukning, førstehjælp og hvad de ellers kunne. På andre områder kan der måske være nogle læsere, som vil finde bogen lidt for “rosenrød” – her tænker jeg fx mest på den del, som rørte mig mest.

Udover de allerede nævnte emner, så handler Den sidste boghandel i London også om fællesskab, mod og sammenhold.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711996362
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: The Last Bookshop in London
Oversætter: Mette Wigh Tvermoes
Sider: 420

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.