Selvom dette første bind fungerer som introduktion til serien, får vi reelt hele skrothandler Josephs livshistorie i rappe krydsklip. Fra han som dreng skjuler sig for nazisterne i ghettoen til han som gammel mand skjuler sig i sin lejlighed, mens undersøgelsesdommeren sidder og vogter på ham i caféen overfor. Parløbet mellem de to er historiens […]

Selvom dette første bind fungerer som introduktion til serien, får vi reelt hele skrothandler Josephs livshistorie i rappe krydsklip. Fra han som dreng skjuler sig for nazisterne i ghettoen til han som gammel mand skjuler sig i sin lejlighed, mens undersøgelsesdommeren sidder og vogter på ham i caféen overfor. Parløbet mellem de to er historiens omdrejningspunkt.

Det er egentlig en biografi over jøden Joseph Joanovici, der bygger på virkelige begivenheder, og på første side er der fotos af den virkelige Joseph Joanovici.

Læseren sidder i saksen, hvor man er fanget i et limbo og aldrig bliver helt klar på om man kan lide hovedpersonen eller ej. Fakta om skrothandleren hviler også på et slør af mystik, der er f.eks. tvivl om hans navn skrives Joanovici, Jonovici, eller noget tredje. Handler Joseph med nazisterne for egen vindings skyld? Eller gør han det for at få mulighed for at støtte modstandskampen? Dermed bliver man også nødt til at forholde sig til om undersøgelsesdommeren jagter en uskyldig mand. Jeg antager at de dilemmaer er det de efterfølgende bind vil gå mere i dybden med.

Alle krydsklippene og de ret mange personer gør at man skal være vågen, men tegningerne er så knivskarpe at figurerne er lette at skelne fra hinanden.

‘Der var engang i Frankrig’ ligger temamæssigt – men ikke stilmæssigt, i samme kategori som Art Spiegelmans ‘Maus’, og kan anbefales.

Lån tegneserien på biblioteket