Er Birgithe Kosovic et amoralsk menneske? Eller er hun bevidst hensynsløs i sin stræben efter litterær succes, uanset hvem hun mejer ned på sin vej? Det tænkte jeg over, da jeg læste hendes prisbelønnede roman “Den inderste fare”. Her opdigter hun meget intime og i mine øjne ærekrænkende detaljer om tidligere udenrigsminister Erik Scavenius’ sexliv. […]
The post Det du ikke vil vide af Birgithe Kosovic first appeared on Bogrummet.

Er Birgithe Kosovic et amoralsk menneske? Eller er hun bevidst hensynsløs i sin stræben efter litterær succes, uanset hvem hun mejer ned på sin vej?

Det tænkte jeg over, da jeg læste hendes prisbelønnede roman “Den inderste fare”. Her opdigter hun meget intime og i mine øjne ærekrænkende detaljer om tidligere udenrigsminister Erik Scavenius’ sexliv.

Godt nok er Scavenius’ politiske eftermæle ikke det bedste, men kan man bare besudle hans minde efter forgodtbefindende? For personlig vindings skyld.

Tanken melder sig igen med den atter meget roste dokumentarroman “Det du ikke vil vide” om Kosovics egen familie. Både faren, moren og broren beder hende indtrængende om ikke at skrive bogen, men hun gør det alligevel.

“Det du ikke vil vide” er en fremragende roman, virtuost skrevet og fængslende i sin afdækning af familiens rødder i henholdsvis det tidligere Jugoslavien og i Danmark under Anden Verdenskrig og frem.

Det centrale spørgsmål er naturligvis, om hensigten helliger midler, hvis bogen er så fantastisk – og det er den. Skal man som læser tage stilling til forfatterens motiver og moral eller ene og alene hendes litterære produkt? Uden sammenligning er det, hvad der diskuteres i relation til store, men uglesete kunstnere som Hamsun og Polanski.

Især afsnittene fra Jugoslavien under Anden Verdenskrig og i 1990’erne under borgerkrigen er åndeløst smukt skrevet. Scenerierne er betagende, forfatterens fars serbiske familie lever så intenst, at man næsten kan lugte deres angst og livsvilje.

Kosovics teknik er at låne sin egen stemme til virkelige personer. En art dokudrama. Det gjorde hun med Scavenius, og det gør hun med sin egen familie. Det er uhyre effektivt; problemet er bare, at mange læsere vil se en sandhedsværdi i handlingen, som om det er historiske kendsgerninger – personerne er jo virkelige nok – mens det meste reelt er et produkt af forfatterens fantasi.

“Det du ikke vil vide” er historien om et bebudet karaktermord. Offeret (og skurken) er Jovan, Birgithe Kosovics far. Den varmblodede, energiske mand afsløres som en drømmer og fantast, der gang på gang bringer familien til tiggerstaven.

Det er medrivende læsning, men det er samtidig dybt illoyalt i forhold til alle involverede. Ægte fiktion havde været en kønnere løsning.

Skal man bortdømme forfatteren for hendes skruppelløshed? Eller hædre hende som en eminent skribent? Jeg vælger det sidste – bogen er i dén grad læseværdig – men kan desværre ikke se bort fra det første.

Lån bogen på biblioteket

 

 

The post Det du ikke vil vide af Birgithe Kosovic first appeared on Bogrummet.