Sjov titel og forside! Den bog fik jeg lyst til at se nærmere på. Forsiden viser en banan, der nærmer sig kompostbunken – brun udenpå, ved at gå i opløsning indeni. Bananen kunne sagtens være et billede på bogens jeg-person, Keld, en mand på (kun) 60 år, som er gået fuldstændigt i stå i sin […]
The post Det er en meget dårlig ide at gemme bananer af Michael Pedersen first appeared on Bogrummet.

Sjov titel og forside! Den bog fik jeg lyst til at se nærmere på.
Forsiden viser en banan, der nærmer sig kompostbunken – brun udenpå, ved at gå i opløsning indeni.

Bananen kunne sagtens være et billede på bogens jeg-person, Keld, en mand på (kun) 60 år, som er gået fuldstændigt i stå i sin brune hverdag. Han trisser rundt i sit hus med sine bøger og Mozart på grammofonen, mens Tour de France kører i TV – og det har han det helt fint med. Hans kone, Lene, er kun 50 år, og snart har de sølvbryllup. Lene ønsker sig, at de tager på en rejse, men Keld skal ingen steder – hvorfor i alverden skulle han det?

Han besøger sin nabo, Adolf, som et tilflugtssted, når Lene har besøg af sine to veninder, som Keld åbenlyst foragter, ligesom han ikke har høje tanker om Lenes søster. Adolf samler underskrifter mod en moske på vejen, Keld nægter at skrive under.
En anden nabo er Emma, som Keld fantaserer om – han tænker meget på sex, men det bliver primært ved tanken – hans og Lenes sexliv er gået næsten helt i stå.

‘Du behøver ikke at blive som Carl Ove, inden du fylder tres,’ sagde Lene en dag.
Carl Ove er en af naboerne, en gammel mand, der slæber sig afsted med sin rollator – og det viser meget godt Lenes syn på sin 10 år ældre, forstokkede mand. Han må oppe sig, hvis han vil blive i sit ægteskab – spørgsmålet er, om han vil? Og vil Lene?

Keld går og taler lidt ud i luften, lidt småfilosofisk ind imellem, han finder gamle citater frem, som ikke altid er relevante eller giver mening i den sammenhæng, han bruger dem – han er belæst og kan citere både Kirkegaard (og det er ikke Ole Lund …) og Hemingway.

Bogen består primært af Kelds løsrevne tanker og samtaler med naboer, Lene og svigerforældrene. Man får indtryk af en mand i en alvorlig midtvejskrise, tilsyneladende ikke villig til forandring, men alligevel ikke helt tilfreds med tilværelsen.

Jeg er sikker på, bogen er tænkt humoristisk og er en ironisk fremstilling af Keld, men den ramte ikke helt min humoristiske sans. Måske tilhører jeg ikke bogens målgruppe, som jeg forestiller mig er en midaldrende mand, ligesom bogens hovedperson.
Keld er en person, jeg som læser blev irriteret på, en stædig rad, totalt gået i stå som 60-årig – som en halvrådden banan, der venter på at blive kasseret. Slutningen – hvor Keld vender på en tallerken – virker på mig temmelig urealistisk.

 

Anmelderbog

Lån bogen på biblioteket

The post Det er en meget dårlig ide at gemme bananer af Michael Pedersen first appeared on Bogrummet.