En femdobling af de dyre digitale udlån på syv år udfordrer bibliotekernes økonomi.
Udlån af lyd- og e-bøger er steget fra omkring 1,6 millioner i 2014 til 8,2 millioner i 2021. Dette presser bibliotekerne, da der er større udgifter forbundet med de digitale udlån, skriver Politiken.
Den helt store udfordring med de digitale udlån er, at rammevilkår og lovgivning ikke er fulgt med udviklingen, fortæller Michel Steen-Hansen, der er direktør i Danmarks Biblioteksforening.
– Kort fortalt kan man arbejde på at skabe bedre rammer for bibliotekernes indkøb af digitale materialer, både gennem lovgivning og ved, at man sikrer de økonomiske rammer, så borgernes stigende efterspørgsel efter e-bøger kan imødekommes, siger Michel Steen-Hansen til Politiken og nævner at en konsekvens er, at bibliotekerne er nødsaget til at forhandle enkeltaftaler med forlagene løbende, fremfor at købe permanent adgang til en given digital udgivelse på samme måde som ved de fysiske bøger.
Landets kulturminister, Jakob Engel-Schmidt (M), kan godt se problemet, men mener dog, at det er en sag mellem bibliotekerne og de, der ejer rettighederne.
– Regeringen har som en klar ambition at reformere forældet lovgivning og rydde op i tilsandede strukturer, og helt generelt hører jeg meget gerne fra kulturlivet om, hvilke regler og strukturer, der fungerer, og hvilke der ikke gør. I forhold til udlån af digitale materialer er det dog vigtigt at være opmærksom på, at forfatternes og forlagenes rettigheder skal respekteres, og at der på det område i dag er indgået aftaler mellem bibliotekerne og rettighedshaverne, skriver han til Politiken i en kommentar.
Sammenslutningen Det Digitale Folkebiblioteks chefforhandler, Mikkel Christoffersen, der står for forhandlingerne med forlagene, beskriver overfor Politiken, at bibliotekernes økonomi grundet den digitale udvikling bliver stadig mere usikker, og oplyser at gennemsnitsprisen per udlån for en digital bog eller lydbøg er 13,5 kr.
Marie Østergaard, der er chef for Aarhus Bibliotekerne, der sidste år udlånte 667.000 digitale bøger, nikker genkendende til udfordringen og fortæller til avisen, at et digitalt udlån “groft sagt” koster Aarhus Bibliotekerne tre gange så meget som udlånet af en fysisk bog.