Det er ikke megen græsk litteratur, der når det danske bogmarked, så tak til forlaget Jensen & Dalgaard for at få denne fine og groteske samtidsfortælling oversat til dansk.
Forfatteren har skrevet otte romaner og …

Det er ikke megen græsk litteratur, der når det danske bogmarked, så tak til forlaget Jensen & Dalgaard for at få denne fine og groteske samtidsfortælling oversat til dansk.

Forfatteren har skrevet otte romaner og en novellesamling, og han er udgivet i blandt andet Frankrig og Taiwan, så man må gå ud fra, at han er en etableret forfatter med et vist publikum. Denne er hans første bog på dansk, og ifølge forlagets pressemeddelelse kredser han om grotesker og overdrivelser og sigter efter noget almenmenneskeligt, som ikke alene relaterer sig til Grækenland.

Grotesk er nærværende roman da også uden tvivl, idet bogens titel faktisk ikke bare skal pirre ens nysgerrighed. Den dækker centrale dele i bogen, for hovedpersonen Hr. Zemrin har en voldsom passion. Han elsker alt rumænsk. Dog uden nogensinde at have været i landet, mødt rumænere eller tilegnet sig sproget. Takket være en stor arv er han velhavende og bor i et palæ, hvor kælderen er indrettet med billeder og kort fra den nation, som udøver så stærk tiltrækning på ham.

Pludselig en dag får han den melding, han så længe har drømt om. Der er kommet rumænere til den lille havneby, hvor han bor. Han iagttager og udspionerer en lille kernefamilie med to voksne og to børn og holder særligt godt øje med familiens smukke rumænske kvinde. En dag tager han mod til sig. Bevæbnet med flotte gaver inviterer han sig selv inden for, og det lykkes ham faktisk efterhånden at blive en del af familien. Forholdet udvikler sig, ikke mindst til kvinden, der tiltrækkes voldsomt af den velhavende græske mand. En person i husstanden viser sig dog at blive overflødig, og det er her, at bogens titel kan siges at være lidt afslørende for, hvad der kommer til at ske.

’Ovnstegt rumæner med grøntsager’ er skrevet i et ganske ligefremt sprog, handlingen skrider logisk frem, og man tror på historien om, hvordan Hr. Zerin optages i familien. Der er sikkert en symbolsk betydning i den dramatiske slutning, som skal sige noget om forholdet mellem fattige og rige og om, hvad der sker, hvis man uden at kæmpe tager imod den rolle og skæbne, som andre tildeler én. Eller også så er det bare en fortælling om, at rumænere kan smage ganske godt, hvis de er tilberedt på den rigtige måde. Bedøm selv og velbekomme.

Dimitris Sotakis: Ovnstegt rumæner med grøntsager. Jensen & Dalgaard, 184 sider. Oversat af Elisabeth Anagnostika Moestrup, maj 2020.