Efterfølgeren til Jette A. Kaarsbøls prisbelønnede, anmelderroste og læserelskede historiske roman “Den lukkede bog” kunne næsten kun skuffe. “Din næstes hus”, den såkaldt svære 2’er, viste sig akkurat lige så svær, som den påstås at være. Romanen fik aldrig den succes, forfatteren, forlaget, boghandlerne og alle vi andre havde håbet og troet. Ærlig talt var […]
The post Din næstes hus af Jette A. Kaarsbøl first appeared on Bogrummet.

Efterfølgeren til Jette A. Kaarsbøls prisbelønnede, anmelderroste og læserelskede historiske roman “Den lukkede bog” kunne næsten kun skuffe. “Din næstes hus”, den såkaldt svære 2’er, viste sig akkurat lige så svær, som den påstås at være.

Romanen fik aldrig den succes, forfatteren, forlaget, boghandlerne og alle vi andre havde håbet og troet. Ærlig talt var jeg ikke selv synderligt begejstret dengang i 2009, da jeg ivrigt havde flået bogen ned fra den nærmeste hylde, hvor den var til salg.

Nu har jeg genlæst Kaarsbøls samtidsdrama, og jeg er flov over mig selv. Tænk, at jeg dengang ikke kunne se, at “Din næstes hus” er mindst lige så brillant skrevet og tænkt som “Den lukkede bog” – og faktisk en del mere medrivende, ja, ligefrem spændende.

Laus Lindborg er en raffineret københavnerarkitekt, hvis firma vinder prestigiøse og indbringende konkurrencer rundt omkring i verden. Hans store lejlighed har vue til Operaen, han lever det mondæne playboyliv.

En skønne dag dør hans lort af en far. Falleret arkitekt, kværulant, snob. Laus havde bestemt ikke store tanker om manden (“Min far havde ikke speciale i typehuse, men i luftkasteller”), men dødsfaldet ryster ham alligevel.

Hvor begraver man en inkarneret ateist uden familie, venner eller tilknytning noget steds? Tja, hvorfor ikke i det jyske provinshul St. Randing, hvor en af farens få bygninger blev opført…

Det, der skulle have været en 1-dages visit i en by, hvor kragerne vel knap nok gider vende, bliver til mere. Meget, meget mere. For Laus opdager, at det er dejligt uforpligtende at hænge ud blandt bonderøve og kvinder, som aldrig har mødt nogen så smagfuld og beleven som den elegante, velhavende københavner.

Den venlige præst og hans yngre hustru Alma, dygtig kontrabassist, tager Laus under deres beskyttende vinger. Den kønne frisør Susanne, hvis mand er død i Afghanistan, viser interesse. Og så er der den unge, smælderfede og ikke voldsomt begavede Meggie, som Laus får et særligt forhold til.

Biblen formaner os om, at vi ikke må begære hverken vores næstes hus eller hustru. Men som sin salig far er Laus ikke overdrevent troende endsige autoritetstro.

En usandsynlig – og usandsynligt godt beskrevet – forelskelse opstår. To hjerter bryder i brand. Forude tårner konsekvenserne sig op, men den tid, den sorg, ikke sandt?

Jette A. Kaarsbøl skriver blændende, indlevet, intelligent og med sit helt særegne humoristisk-sarkastiske blik for splinten i sin næstes øje. Meget bedre bliver det ikke.

Lån bogen på biblioteket

 

The post Din næstes hus af Jette A. Kaarsbøl first appeared on Bogrummet.